Premiér Babiš: Hlavním problémem kraje je dopravní infrastruktura

19.06.2018 6:34

V pondělí 18. června 2018 zavítala vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem do Pardubického kraje.

Premiér Babiš: Hlavním problémem kraje je dopravní infrastruktura
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Při své už jedenácté návštěvě krajů se zajímala především o rozvoj dopravní infrastruktury, konkrétně o přesun pardubického autobusového terminálu a dostavbu dálnice D35 a obchvatu Chrudimi a Slatiňan. Tématem bylo zajištění zdravotnické péče v Nemocnici Pardubického kraje či rekonstrukce kulturních památek Winternitzových automatických mlýnů a Larischovy vily.

Do Pardubického kraje přijela vláda vlakem. Hned na železničním nádraží v Pardubicích se pak zajímala o plány na přesun autobusového nádraží. Jednou z variant je využití prostoru takzvaného přednádraží. Kraj musí najít nové umístění terminálu co nejdříve, protože majitel pozemků pod stávajícím nádražím je chce využít jinak. I tak ale bude vybudování nového terminálu trvat několik let a mezitím musí kraj zajistit náhradní řešení. Tématy byla také obnova budovy železničního nádraží a problémy způsobené chybějícím obchvatem.

Premiér Andrej Babiš a další členové vlády následně jednali s radními Pardubického kraje. Tématy bylo mimo jiné financování investic, výstavba dopravní infrastruktury, včetně dálnice D35 a obchvatů měst, investice do zdravotnictví, problematika sociální péče a kulturní projekty.

„Hlavní problémem kraje je dopravní infrastruktura, i proto jsme přijeli vlakem. Na nádraží jsme vedli diskuzi o novém autobusovém terminálu. Jsou zde projekty, které by měly ulehčit dopravě v rámci Pardubic, nicméně základem je D35 a obchvaty,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Následně se také vláda setkala se starosty měst a obcí, se kterými mluvila například o problematice sucha, zajištění zdravotní péče na venkově, investicích do sportovišť a zmírnění byrokracie při čerpání dotací.

Dalším bodem programu byla návštěva národní kulturní památky Winternitzových automatických mlýnů. Část projektovaná architektem Josefem Gočárem by měla být přeměněna na sídlo Východočeské galerie a budou v ní sídlit také Centrální polytechnické dílny pro školy. Cena za vybudování galerie by měla být 160 milionů korun bez DPH, z toho 100 milionů korun by mělo pocházet z dotace z programu Integrovaných územních investic.

V Nemocnici Pardubického kraje se vláda setkala s širším vedením nemocnice a následně i se zástupci odborových organizací. Hlavním tématem byl nedostatek zdravotních sester. Nemocnice v kraji přijímají i zdravotní pracovníky ze zahraničí, včetně Ukrajiny. Hovořilo se také o investičních plánech nemocnice. Šlo například o výstavbu pavilonů pro centralizaci urgentních příjmů v Pardubicích za jednu miliardu korun a Ústí nad Orlicí za 300 milionů korun, novou nemocnici následné péče v Moravské Třebové za 180 milionů korun a investice do přístrojového vybavení.

Vláda následně navštívila Larischovu vilu z konce 19. století, ve které za druhé světové války sídlil německý policejní pluk a v roce 1942 v ní byli vyslýcháni a poté nedaleko zastřeleni obyvatelé obce Ležáky a další čeští občané. Chátrající budovu nyní vlastní Československá obec legionářská. Členové kabinetu proto jednali o její rekonstrukci a možném vzniku muzea heydrichiády. O odhadované náklady 70 milionů korun by se mělo podělit město, kraj i stát. Ministerstvo kultury už v roce 2017 poskytlo příspěvek na obnovu vily ve výši 1,3 milionu korun a v letošním roce je přislíbena částka 1,2 milionu korun. Podle předsedy vlády Babiše bude vláda hledat další finanční prostředky v rozpočtu na rok 2020.

Posledním bodem programu byla návštěva místa výstavby druhé části obchvatu Chrudimi a Slatiňan. Chybějící úsek o délce 4,5 kilometru už má platné územní rozhodnutí a je zpracovaná dokumentace pro stavební povolení. Dokončují se také výkupy pozemků, nyní už je uzavřeno 94 procent smluv. V druhé polovině letošního roku by měly proběhnout archeologické práce. Předpokládaná cena stavby je 386 milionů korun a měla by být dokončena v roce 2020.

Pardubický kraj navštívili předseda vlády Andrej Babiš, první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Ilja Šmíd. Části programu se zúčastnil také vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Už ve středu 20. června 2018 pojede vláda Andreje Babiše na návštěvu Olomouckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…