Premiér Babiš: Není možné, aby státní tajemník byl víc než ministr

23.01.2019 18:08

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 23. ledna 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o státní službě.

Premiér Babiš: Není možné, aby státní tajemník byl víc než ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Takže dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já jsem nechtěl vystupovat, ale fakt se musím smát tomu, co tady slyším. Protože lidi, kteří tady vystupují, vlastně ani netuší, jak funguje státní správa. Ale víte, já jsem se ptal lidí, kteří tady sedí strašně dlouho, proč nám vlastně tak dlouho trvalo, než jsme přijali zákon o státní službě. A víte, co mi řekli? No trvalo to proto deset let, než jste se všichni domluvili, aby ti vaši nominanti do té státní správy nalezli. Když už teda mluvím za KDU, které tady vystoupilo.

Jo, a to není náš případ. V dnešní vládě jsou dva ministři úředníci. Paní Schillerová a pan Kněžínek jsou úředníci. Takže nejsou to političtí nominanti, jsou to úředníci. (Smích z pravé strany sálu.) No já nevím, proč se smějete. Vy jste posílali do státní správy svoje kámoše a svoje nominanty. Deset let to trvalo, než jste se konečně domluvili a potom jsme bohužel souhlasili s tím zákonem o státní službě, který to totálně zabetonoval.

A dneska. No přece státní tajemník je víc, než ministr. Tady chudák Adam Vojtěch tam měl státního tajemníka. Tři čtvrtě roku si pan státní tajemník dělal, co chtěl. Bez jeho vědomí dával odměny, chodil do práce jenom tehdá, když ministr nebyl v práci a naopak, jo? Kolikrát jsme jednali s největším úředníkem panem Postráneckým. Ten je víc, než vláda, jo. Taky máme mít dneska zákon.

Takže o čem tady mluvíte? Jaká politizace? Já jsem přišel na ministerstvo a přivedl jsem si sekretářku, nikdy tam nebyl člen hnutí ANO. Nikdy! A ve vládě je 6 ministrů, kteří nejsou členy hnutí. Takže já se musím smát, že vlastně vy říkáte - tak přijde nový ministr a on nemůže, když zjistí, že nějaký náměstek nedělá svoji práci a způsobil dokonce škodu a brzdí ministerstvo a dělá si co chce, tak vlastně ten ministr nemůže nic! A pan ministr Vojtěch to zažil na vlastní kůži. Tak já nevím, o čem tady mluvíte. Nikdo nechce politizovat státní správu. Naše hnutí určitě ne, my nemáme hordy straníků, kteří se klepou na funkce do státní správy. Nemáme. Naopak my chceme otevřít státu správu, aby byla konkurenčněschopná, aby se mohli najímat lidé, které zaplatíme. Takže já jenom říkám, že ten návrh byl předjednán s Evropskou komisí, ano, můžete se podívat, jak je to venku, v jiných státech, na Slovensku - ano, tam státní tajemníky odvolává ministr bez problémů. A tady nejde o to, abychom my všechny měnili. My chceme mít jenom tu možnost, když úředník nepracuje, rozhoduje špatně, neplní úkoly, abychom měli možnost nějakým způsobem ho vyměnit. Není možné mít v podstatě ministerstvo, které jednou řídí státní tajemník a podruhé ministr. Takže já vůbec nevím, o čem tady mluvíte. Já to zásadně odmítám, nikdo nechce nic politizovat, naopak chceme státní správu otevřít, aby tam přišli další odborníci. A není možné, aby státní tajemník byl víc než ministr a největší úředník po stranické (?) - víc než vláda. Víc než vláda! Takže takový máme dneska zákon o státní službě. A to, že jsme byli při tom a že jsme to udělali špatně v minulém volebním období, ano, to je pravda. A teď to chceme napravit a nikdo nechce dělat žádné čistky. Nikdo nechce ani strkat nikam naše kámoše nebo nominanty. My to neděláme. Děkuji. (Potlesk z levé strany.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…