Ransdorf (KSČM): Varovné výročí

29.07.2014 15:46

Sto let po sarajevském atentátu se v Evropě válčí.

Ransdorf (KSČM): Varovné výročí
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

28. 6. 1914 proběhl atentát v Sarajevu. Přesně na den sto let poté, 28. 6. 2014, ukrajinský prezident Petro Porošenko zrušil na nátlak pravicových fanatiků příměří a vyhlásil pokračování války. 

Tím doufám shoda končí. V minulém týdnu přijeli na návštěvu do Bruselu mí přátelé z Ukrajiny. Mluvili o obchodu s tělesnými orgány, o sirotcích, o dětech ohrožených v zóně bojů, o běžencích, o tisícovkách mrtvých. O tom, že ve Slavjansku zůstala z osmi nemocnic jenom jedna. Jeden z těchto mých přátel, bývalý ministr, se už na tu spoušť nemohl dívat a založil humanitární fond, který rozděluje léky a zdravotní pomůcky, odváží děti ze zóny bojů do ozdravných táborů, stará se o sirotky a běžence. V zóně bojů žijí čtyři miliony lidí! A mrtvých jsou již tisíce. Říkal mi, že ho před rokem nenapadlo ani ve snu, že by na Ukrajině mohla vypuknout válka.

Teď je výročí První světové války. Myslím, že nás nic podobného nečeká. Buďme vděčni generaci Roosevelta, Stalina a Churchilla, že prosadila po zkušenosti ze dvou světových válek  pevné základy mezinárodního práva a Organizaci spojených národů. Mezinárodní právo se někteří chytráci pokoušeli zpochybnit, protože je prý zastaralé a nepružné. Nepodařilo se to ani Bushovi a jeho lidem a Obama dopadne stejně. Už dnes se dá označit za jednoho z nejhorších amerických prezidentů poválečné doby.

Poučení, které vyplývá ze vzniku První světové války i pro dnešek, je prosté. Sebesilnější státy, sebevětší mocnosti nejsou pány dějin. Šéfové velmocí si namlouvají, že vztah závislosti je jednosměrný. Že smlouvy tu jsou od toho, aby je plnili jen ti slabší. Ve skutečnosti jsou velmoci častokrát na těch slabších fatálně závislé. A tak se před sto lety stalo spojení velmocí s lokálními balkánskými nacionalisty roznětkou pro celosvětový požár. Nastala válka, kterou v podobě, jak se nakonec odehrála, nikdo neočekával a nikdo ji takto ani nechtěl. Ale vypukla, proběhla a byla první velkou ranou evropské nadvládě nad světem. Zhroutila se hodnotová měřítka a nastal rozklad. Cena za to byla deset miliónů lidských životů.

V současnosti světová válka nenastane. Ovšem ti, kteří si myslí, že mají monopol na dějiny a přehlížejí všechny slabší, se mohou dočkat naprosto neodhadnutelných a destruktivních následků, především v ekonomické a sociální sféře. Barack Obama nazval svou knihu předvolebních slibů "Změna, které můžete věřit". Téměř žádná změna nenastala, jede se dál ve starých kolejích. Ale možnosti lhát a manipulovat jsou už přece jen omezené. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…