Richterová (Piráti): Fakt si neumím představit, jak to budu lidem vysvětlovat

04.06.2020 23:45

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 4. června 2020 k skupinám občanů, kterým se nedostalo pomoci

Richterová (Piráti): Fakt si neumím představit, jak to budu lidem vysvětlovat
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Děkuji za slovo. Já bych byla velmi nerada, kdyby odešla paní ministryně financí, protože myslím, že většina - super, bude tady - většina témat si myslím, že se týká vás, paní ministryně. (Ministryně se vrací do lavice.) Kdo nevidí na záběr, tak jsem vám zabránila sníst banán, což je mi líto, ale zase tahle debata už se chýlí ke konci.

Mně totiž jde o to, že ze všeho, co jsme tady teď říkali, vyplývá, že tato krize bude na státním účtu znamenat, že půjdeme do hlubokých červených čísel, že desítky miliard půjdou na různé druhy pomoci. A mně prostě pořád není jasné, tomu fakt nerozumím, proč trestat pracující, lidi co pracovali a odváděli pojistné, za to, že mají nevhodný typ pracovního vztahu. A s tím bych se ráda, paní ministryně, obrátila opravdu na vás, protože z těch mediálních vyjádření paní ministryně Maláčové bylo zřejmé, že něco, nějaký nižší kompenzační bonus těmto lidem dát chtěla. A domnívám se z toho, jak funguje vládní dynamika, že nakonec to rozhodnutí bylo na vás, je vynechat.

Mně to prostě přijde nespravedlivé. Lidé, kteří pracovali a byli zasaženi, tak mně to nedává smysl je nechat na holičkách a vrazit jakýsi klín mezi různé druhy pracujících.

A použila bych ještě druhý příklad. Hrozně podobně absurdní mně právě přijde, že skutečně není limitováno, že když má osoba samostatně výdělečně činná malou dohodu o pracovní činnosti, tak cokoliv nad 3 000 korun měsíčně znamená, že ten živnostník bude vracet pětadvacítku. Prostě ji bude vracet. Už to začíná. A moje otázka, paní ministryně, je, proč tomuhle nepředejít. Tam by stačilo dát nějaký limit, jak velký ten přivýdělek přes ten tzv. zaměstnanecký poměr mohl být. Ale ona to často byla právě dohoda o pracovní činnosti nad 3 000 korun. Fakt si neumím představit -

Jak budu jako poslankyně ve své poslanecké kanceláři vysvětlovat lidem, kteří za mnou přijdou, že jsme tohle dopustili? Aby prostě vraceli kompenzační bonus jako živnostníci, kteří byli objektivně a prokazatelně postiženi, to podepisují, čestné prohlášení, dá se to vymáhat, pokud by lhali. Tak pokud byli postiženi a neuvědomili si, že DPČ nad tři tisíce korun měsíčně je brána pro účely Pětadvacítky jako zaměstnanecký poměr. Mně to prostě přijde nefér a nelogické.

Dám ještě jednu věc. Zase to je celá vládní absurdita pro mě v praxi. Tady byla prohlasována vládní koalicí ta stopka na výpovědi z nájmu. Ale už se to blíží, už začnou jaksi dobíhat ty chvíle toho jaksi zastavení společnosti kvůli koronaviru. Začnou nabíhat lhůty, aby lidé nájem začali hradit, ale příspěvek na bydlení nelze dát, pokud nebyly prokazatelně uhrazené výdaje na bydlení. Já jsem se tady ptala v dubnu, jak to vyřešíte. A zatím tedy nevím vůbec o ničem, co byste navrhli. A proto se ptám vás, paní ministryně financí, a ještě je tady paní ministryně Dostálová, která to navrhovala, jak navrhnete řešení, i když se podíváte třeba, my jsme udělali takový web socialnisystem.cz. Na tom webu se dá naklikat různé druhy životních situací, co stát navrhuje, jak to má člověk řešit. Ale pro situaci, kdy vláda oficiálně schválí, teď, když nemáte, tak nemusíte platit nájem a nebojte se, prostě máme tady dávky podpory bydlení, ty vám pak pomůžou, ale přitom tatáž vláda zapomene říct, že tuhle dávku podpory bydlení lze vyplatit pouze, pokud ty náklady na bydlení byly uhrazeny, tak pro takhle absurdní situaci prostě vysvětlení nemáme.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Takže to je způsob, jak udělat nové lidi v exekucích, jak poslat další lidi do exekucí, a to byl důvod, proč jsem těch 860 tisíc lidí v exekucích a insolvencích zmiňovala. Tito lidé totiž, ano, mají teď jednodušší situaci, protože se povedlo ve sněmovním podvýboru pro exekuce usnadnit některé situace, vyňaly se ze zabavitelných příjmů daňové bonusy a odstupné, povedlo se zastavit zabavování majetku po dobu krize, ale je urychleně potřeba přijmout nový exekuční řád. Mimo jiné je velice důležité, aby ti noví lidé, kde lze očekávat, že prostě půjdou další tisíce lidí, bohužel, kvůli koronaviru do exekucí, aby tito noví dlužníci už jeli podle nového exekučního řádu, aby byl k jednomu člověku jeden exekutor, aby byla nová a o něco lepší pravidla. A tenhle sněmovní tisk 545 je pořád zaparkovaný. Přitom právě tím, že už je v projednávání, tak bychom byli schopni to přijmout dostatečně rychle.

A kvůli tomuhle všemu se tedy obracím na vás, paní ministryně financí, proč hnát lidi do exekucí, když OSVČ s malým úvazkem, velmi často na dohodu o pracovní činnosti nad ty tři tisíce korun měsíčně, prostě netušil, že to znamená, že bude vracet Pětadvacítku. Stejně tak ti dohodáři, kteří platili pojistné, by měli mít nárok alespoň na nějakou pomoc.

A poslední věc, to je směrem k paní poslankyni Aulické. My jsme sepsali plán Budoucnost řešíme teď, ve kterém na důkaz toho, že myslíme na Úřady práce, chci odcitovat, že máme v kapitole Soudržná společnost za Piráty celý odstavec směrem k Úřadům práce, protože Úřady práce považujeme za klíčový úřad, který potřebuje posílit finančně, metodicky i personálně. Prostě v téhle krizi nejenom, že teď jsou zatížení, ale budou ještě víc, a zároveň podpořit tu digitalizaci. A to je poslední věc, kterou bych uzavřela, že bez digitalizace systémů se Úřady práce dál nehnout. Budou dál tak zasekaní, jako jsou dnes, a tu pomoc nebude možné dělat efektivně. A to by byla moje prosba na ty členy vlády, kteří tu dnes jsou, nebo ty, kteří to sledují, aby alespoň trochu té automatizace a elektronizace, kterou koronavirus přinesl, využili a některé z těch postupů ponechali i pro dobu následující, protože některá usnadnění komunikace s úřady, domnívám se, by bylo vhodné ponechat natrvalo. Děkuji za pozornost a jsem zvědavá na odpověď paní ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…