Rozvoral (SPD): Vítáme rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti daňového balíčku!

03.07.2021 7:33

Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že daňový balíček, který nepodepsal prezident Miloš Zeman, zůstává v platnosti, čímž zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Podle soudu Zeman nepostupoval v souladu s ústavou, ale platnost zákona to neovlivnilo.

Rozvoral (SPD): Vítáme rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti daňového balíčku!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD přivítalo rozhodnutí ÚS potvrzující platnost daňového balíčku, který Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila dne 22. prosince 2020 i za pomoci hlasů našich poslanců. Tento balíček kromě jiného zahrnuje zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení dvěma sazbami ve výši 15 a 23 procent daně z příjmů fyzických osob. Dále pak také zvýšení slevy na poplatníka z 24.840 korun ročně na 27.840 Kč v tomto roce a na 30.840 Kč v roce 2022. Díky tomu si téměř pět milionů pracujících občanů (zaměstnanců a živnostníků) přilepšilo, což pocítilo už v únoru tohoto roku při výplatě za měsíc leden. Pro hnutí SPD jsou slušní a pracující lidé na prvním místě a rozhodně si toto navýšení svých příjmů zcela zaslouží. Navíc v porovnání s ostatními členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), patří daňové zatížení zaměstnanců, živnostníků, drobných podnikatelů a firem v naší republice k jedněm z nejvyšších v Evropě a příjmy zaměstnanců v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi jsou neporovnatelně nižší.

Ústavní soud zdůraznil, že prezident je povinen zákon buď podepsat, anebo jej zřetelně vetovat. U daňového balíčku, kdy podpis nepřipojil a postoupil zákon k vyhlášení, neudělal ani jedno z toho. Podobné situace už v minulosti nastaly za prezidentství Václava Havla i Václava Klause, což ÚS respektuje, a jeho verdikt potvrdil i platnost daňového balíčku. Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Návrh na zrušení podala v lednu skupina senátorů, za kterou jednali David Smoljak s advokátem a europoslancem Stanislavem Polčákem (oba STAN). Proti přijetí daňového balíčku se vyslovili např. poslanci z vládnoucí ČSSD a opozičních Pirátů, prý z důvodu velkého zatížení státní kasy a zvýšení státního deficitu o téměř 100 miliard korun. Díky našim poslancům zákon ve Sněmovně nakonec prošel a lidé si díky němu přilepšili větší částkou v této pro ně nelehké době. Naše hnutí SPD zároveň vládě předložilo celou řadu návrhů vedoucí k úspoře státních financí, na což vláda nereagovala.

Hnutí SPD podpořilo daňový balíček, protože chceme nechat co nejvíce peněz v peněženkách pracujícím nízkopříjmovým a středněpříjmovým občanům, kteří si to bezesporu zaslouží. Tím dokladujeme to, že naše politika vycházející z našeho programu cílí na slušné a pracující občany, kteří jsou u nás vždy na prvním místě.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.