Rozvoral (SPD): Vlastenecký odkaz a hodnoty Sokola musíme předávat dalším generacím!

17.02.2022 9:02

Ve středu 16. února tomu bylo už 160 let, kdy byla Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem založena v Praze první česká tělocvičná organizace Sokol.

Rozvoral (SPD): Vlastenecký odkaz a hodnoty Sokola musíme předávat dalším generacím!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Zakladatelům se tak podařilo spojit tělovýchovu s antickým ideálem kalokagathie (krásy a dobra) i s bojem českého národa za svobodu a společenský vývoj.

Hnutí SPD plně podporuje činnost Sokola, neboť přináší velké množství prospěšných aktivit pro každého, bez rozdílu pohlaví, věku a sociálního začlenění. Sokol usiluje o celkový rozvoj osobnosti člověka. Vycházeje z odkazu Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera vede své členy ke spravedlivému a čestnému jednání, k aktivitě, samostatnosti a schopnosti pomáhat. Proto plně podporujeme hlavní projekty České obce sokolské (ČOS) reprezentující sokolské aktivity v celé jejich šíři, ať jde o výkonnostní sport, sportovní všestrannost, kulturu, historii či přispívání ke společenskému životu jak ve městech, tak v malých obcích. Všemi těmito aktivitami rozvíjí nejen tělesnou zdatnost, neboť pohyb považuje za součást zdravého životního stylu, ale i celkovou všestrannost svých členů. 

Sokol je vlastenecký v nejlepším slova smyslu, neboť vede příkladně své členy k lásce k rodné zemi a k úctě k duchovnímu dědictví našeho národa. Velmi vítáme, že Sokol působí ve více než 1.000 obcích po celé republice, od velkých měst až po nejmenší vesnice. Nabízí tak pro své členy prostřednictvím sokolských oddílů možnost věnovat se výkonnostnímu sportování v osmdesáti druzích sportu. Sokol umožňuje i další aktivity pro zájemce, které vedou k všestrannému rozvoji jejich těla i ducha, např. hrát divadlo, zpívat nebo se třeba zabývat historií místního Sokola a regionu.

Sokolství vzniká za podmínek, kdy se členové, cvičitelé, trenéři a činovníci přihlásí k jeho morálním hodnotám a prosazují je podle svých možností ve své každodenní činnosti pro tělocvičnou jednotu, župu či obec. Je založeno na obětavosti v činnosti pro tuto organizaci a na připravenost veřejně se angažovat na straně demokracie, práva a morálky. Já sám osobně jsem byl 17 let od roku 2004 do roku 2021 předsedou Tělovýchovné jednoty Sokol Všechlapy. V současné době jsem členem výkonného výboru TJ kde mimo toho, že sponzoruji mladé sportovce, se podílím na zajišťování sportovních aktivit v mé rodné obci.

Sokol je otevřený všem, kdo věří v sokolské hodnoty: sport, vlastenectví, komunita, osobnost a laskavost! Sokolství cvičenců, sportovců a činovníků je založeno na národních tradicích, na odkazu ušlechtilých činů členů Sokola v období válek a nesvobody, i na všelidských hodnotách formulovaných v kodexu fair-play. Činovníci, cvičitelé a trenéři sokolských tělocvičných jednot jsou nejen nositeli a organizátory sokolského tělovýchovného a sportovního programu, ale společně s ostatními členy vytvářejí společenské prostředí pro utváření mravního postoje sokolství, prostředí pro uchovávání sokolských idejí a jejich následné předávání prostřednictvím našich dětí budoucím generacím. Od vypuknutí koronavirové krize v souvislosti s nemocí covid-19 došlo z důvodu nesystémových vládních opatření k omezení (někdy i k zákazu) všech aktivit pořádaných Sokolem, což nejvíce poškodilo nejmladší generaci (jejich sportovní aktivity a omezení sociálních kontaktů). Takovou situaci už nechceme dopustit.   

Hnutí SPD uznává a ctí hodnoty nastavené zakladateli Sokola, které tvoří úvodní část Stanov ČOS: „Posláním ČOS je zvyšovat tělesnou zdatnost svých členů a vychovávat je k čestnému jednání v životě soukromém i veřejném, k národnostní, rasové a náboženské snášenlivosti, k demokracii a humanismu, k osobní skromnosti a ukázněnosti, k lásce k rodné zemi a úctě k duchovnímu dědictví našeho národa.“

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii