Rozvoral (SPD): Prosazujeme důstojný minimální důchod a stejnou částku valorizace

14.02.2022 22:21

Není nám lhostejný život příjemců důchodů v této nelehké době, a proto vítáme mimořádnou červnovou valorizaci důchodů, která by ale měla být podle nás pro všechny ve stejné výši.

Rozvoral (SPD): Prosazujeme důstojný minimální důchod a stejnou částku valorizace
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Ve Sněmovně jsme opět předložili novelu zákona zajišťující zaručenou minimální výši starobního důchodu pro naše seniory ve výši minimální mzdy. 

V České republice podléhá valorizace důchodů zákonu o důchodovém pojištění, podle kterého je pravidelně k 1. lednu důchod zvyšován. Důchod se zvyšuje o inflaci, tedy o procentuální růst cen zboží a služeb v daném období a k tomu se navyšuje o polovinu růstu reálných mezd. Při vyšší inflaci během roku může dojít i k další, mimořádné valorizaci mimo lednový termín, a k tomu právě z důvodu inflace dojde v červnu. Zastáváme názor, že valorizace starobního důchodu by měla být poskytnuta všem, kteří na něj mají nárok ve stejné výši. Valorizace se týká i vdovského, sirotčího i invalidního důchodu. Zvýšení se bude týkat téměř 3,5 milionu vyplácených důchodů.

Hnutí SPD zastává názor, že invalidní a starobní důchodci potřebují mít jistotu důstojného života a proto požadujeme systémové změny ohledně výše důchodů. Důchod není nějaký bonus, ale pro drtivou většinu jejich příjemců je to jediný zaručený příjem. Lidem, co mají odpracovaná minimální léta, musíme zaručit minimální důchod ve výši, který jim bude stačit k důstojnému životu.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Jako řešení vidíme náš návrh zákona na zaručený minimální důstojný důchod, který mimochodem platí ve značné části Evropy. Pro jeho přiznání by musela být splněna podmínka odpracovaných let, která by se nevztahovala pro ty, jež z důvodu prokazatelné invalidity nemohli pracovat. Dle našeho návrhu zákona by takzvaní nepřizpůsobiví, kteří nemají odpracovaná léta i přes to, že pracovat mohou, samozřejmě na tento základní důstojný důchod nárok neměli.

Prostřednictvím svých poslanců jsme podali v nové Sněmovně návrh zákona na uzákonění zaručeného minimálního důchodu ve výši minimální mzdy. Navrhovanou novelou se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 73/2011 Sb., o Úřadu práce České republiky, ve znění pozdějších předpisů, vedeno jako sněmovní tisk č. 24. 

V hnutí SPD chceme zajistit našim seniorům život v přiměřených důstojných podmínkách. Považujeme za zcela nemorální, neetické, a hlavně za nespravedlivé stavět starobní důchodce, kteří celý život pracovali a jejich věk přesahuje 65 roků, do situace ostatních žadatelů o dávky hmotné nouze, kdy někteří z nich neodpracovali vůbec nic. My za našimi seniory stojíme a dále budeme ve Sněmovně prosazovat zákony, které jim budou ku prospěchu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…