Rozvoral (SPD): Bojujeme dál, na pandemický zákon a způsob jeho přijetí podáme ústavní stížnost

07.02.2022 13:49

Minulý týden proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na které poslanci z vládní koalice SPOLU a PirSTAN, i na úkor věcných argumentů poslanců hnutí SPD, povýšeným a arogantním přístupem nakonec schválili pandemický zákon.

Rozvoral (SPD): Bojujeme dál, na pandemický zákon a způsob jeho přijetí podáme ústavní stížnost
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD se snažilo prostřednictvím všech svých poslanců o to, aby navržený pandemický zákon nebyl projednán a v rámci svých vystoupení nejprve protestovali proti jeho přijetí ve stavu legislativní nouze. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Poté navrhovali zařadit na program jednání schůze body, které z našeho pohledu svou prioritou bylo důležité přednostně projednat. Navrhli jsme kolem 40 bodů, které nám nakonec poslanci vládní pětikoalice odmítli bez zdůvodnění zařadit na program jednání. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura hned v úvodu schůze využil své přednostní právo a ve své prvním tříhodinovém a následném druhém hodinovém vystoupení přednesl řadu věcných argumentů, aby se novela pandemického zákona neprojednávala, neboť je protiústavní, protože nebude přijata ústavně předepsaným způsobem kvůli údajnému zneužití stavu legislativní nouze a „zavádí covidovou diktaturu". Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala ve zhruba dvouhodinovém projevu mimo jiné ohlásil, že pokud bude předloha schválena, SPD ji napadne u Ústavního soudu.

Po schválení programu vystoupil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný a prosadil, že Sněmovna omezila vystoupení poslanců k novele zákona na dvakrát pět minut. Omezení se nevztahovalo jen na řečníky s přednostním právem. Mezi ně patří šéfové stran a poslaneckých klubů, členové vedení Sněmovny a ministři. I já jsem z pozice prvního místopředsedy poslaneckého klubu SPD vystoupil se svým rozsáhlým projevem. Dále v rámci projednávání pandemického zákona vystoupili všichni naši poslanci s věcnými připomínkami. Podařilo se nám prosadit alespoň dílčí ústupky, např. snížení výše pokut, ministerstvo vnitra a obrany nebudou mít pravomoc k vydávání protiepidemických opatření pro své resorty a byla také zrušena neomezená doba platnosti tohoto zákona. Zde ale jednoznačně zmíním, že jsme pro zrušení celého pandemického zákona, což jsme navrhli v našem pozměňujícím návrhu, který ale nebyl přijat. 

Po téměř dvoudenním jednání (35 hodinách) nakonec došlo k hlasování. Pro předlohu hlasovalo 70 ze 122 přítomných poslanců, proti jich bylo 52. Novelu podpořili zákonodárci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Poslanci SPD a opozičního ANO hlasovali proti. Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit do konce listopadu. Původní pandemický zákon měl skončit s únorem a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení. Nyní se bude projednávat v Senátu.

V blízkosti Poslanecké sněmovny po celý průběh jednání poslanců protestovali odpůrci novely pandemického zákona (cca 1.500 lidí). Další nesouhlas s přijetím pandemického zákona vyjádřili občané, kteří zasílali našim poslancům v průběhu jednání ve Sněmovně podpůrné e-maily. Z časového důvodu nebylo možné všem občanům za podporu poděkovat, a tak mi dovolte alespoň tímto způsobem všem, kteří nám napsali poděkovat a vzkázat jim, že si jejich podpory velmi vážíme a je nám obrovskou ctí je ve Sněmovně zastupovat.   

Hnutí SPD udělá vše, aby tento pandemický zákon, který považujeme za „legislativní paskvil“ nevstoupil v platnost a proto na něj a na způsob jakým byl přijat, tedy, že byl nehorázně přijat ve stavu legislativní nouze, podáme ústavní stížnost. Nadále budeme hájit zájmy našich občanů.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny