Rusnok: Restart spolupráce mezi Českou republikou a Čínou

13.11.2013 12:00

Premiér Jiří Rusnok dnes přijal delegaci generálního tajemníka Sekretariátu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy pana Song Tao. Čínská delegace se v rámci návštěvy České republiky zúčastní mimo jiné pražského China Investment Fora 2013.

Rusnok: Restart spolupráce mezi Českou republikou a Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Příští rok uplyne 65 let od navázání diplomatických vztahů s Čínskou lidovou republikou. Podle premiéra Rusnoka jsou česko – čínská setkání v těchto dnech mimořádnou příležitostí pro budování a posilování bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi.

Premiér dále připoměl, že na úrovni české vlády vznikla pracovní skupina, která velmi aktivně komunikuje s čínskými protějšky. Tato skupina má za úkol především rozvoj obchodních vztahů.

Oba pánové podpořili Varšavskou iniciativu (spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny), jejíž setkání se bude konat 25 – 26. listopadu v Bukurešti.

V průběhu jednání došlo také ke konkretizaci možností vzájemné spolupráce. V oblasti rozvoje cestovního ruchu je to podpora přímé linky mezi Českou republikou a Čínou. Zájem ze strany Číny je také v oblasti zemědělské výroby, energetiky či železniční dopravě.

Premiér Jiří Rusnok na závěr poděkoval za návštěvu a otevřené snahy o budování spolupráce a uvedl: „Jsme na začátku úplně nové etapy vzájemných a živých kontaktů mezi oběma zeměmi a také v rámci evropsko – čínských vztahů. Dovolím si říct, že se jedná o restart vzájemné spolupráce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…