Schillerová (ANO): Víte, kolik nás loni stála Fialova nutella?

06.01.2024 14:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schodku státního rozpočtu za rok 2023

Schillerová (ANO): Víte, kolik nás loni stála Fialova nutella?
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: exministryně financí Alena Schillerová

Vážení přátelé, víte, kolik nás loni stála Fialova nutella? Tím, že ji koupil v Německu a ne tady, připravil českou státní pokladnu o nějakých 22 korun na dani z přidané hodnoty. A teď si představte, že nemáte ve vozíku propagační nutellu a kečup, ale proviant pro celou rodinu na měsíc dopředu.

Tam už ztrácí naše státní kasa přes 500 korun na každý takový nákup. Jsou to peníze, které odtékají nikoli do kasy Zbyňka Stanjury, ale Christiana Lindnera, ministra financí Spolkové republiky Německo. Miliardy od českých rodin vylepšují skóre taky Andrzeji Domańskému v Polsku a Magnusi Brunnerovi v Rakousku. U nás v Česku se mezitím propadl výběr DPH o 24 miliard oproti plánu.

Teď to zní, že sahám do svědomí všem, kteří se rozhodli pro levnější nákupy v zahraničí. Jak bych ale mohla? Vždyť k výpravám za hranice loni povzbuzoval lidi sám Fialův poradce Křeček. Moc dobře ví, že lidi nebudou platit těžce vydělané peníze obchodním řetězcům jen proto, aby část skončila v české pokladně.

Aby člověk chtěl odvádět daně do státní kasy, musí mít nejdřív dojem, že ta kasa patří i jemu. Že i pro něj je tam místečko. Že i na něj alespoň trochu myslí ministr financí, když sestavuje státní rozpočet. My jsme investovali a pomáhali, jenže teď je opět u moci ODS. A stejně jako za jejích předchozích vlád už mají lidé znovu dojem, že státní pokladna není pro ně, ale pro někoho úplně jiného.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39604 lidí

Zbyněk Stanjura potřeboval stlačit svoje manko za rok 2023 pod psychologickou hranici 300 miliard. A jak to udělal? Lepším výběrem daní? Tlakem na ostatní ministry, aby čerpali peníze z Evropské unie?

Ne. Udělal to tak, že upřel seniorům právně zaručenou valorizaci důchodů, bokem si půjčil miliardy od Evropské investiční banky a do dna vysosal veškerý zisk polostátního ČEZu. Ten zisk jsou mimochodem vaše peníze, které jste zbytečně zaplatili navíc za drahou elektřinu. Kdyby je tam Stanjura alespoň nechal, mohl mít základ pro výstavbu nových jaderných bloků. On si ale prostě vzal 99,5 procenta, aby zaplácl díru svého mizerného hospodaření. Jak na nás všech bude šetřit v příštím roce, víte sami. Už žádné školkovné, žádná sleva na partnera, nižší mzdy, vyšší daně.

Pane Stanjuro, sdíráte lidi, ale i tak máte nejhorší výsledky hospodaření mimo covidové roky. Jak chcete, aby všichni poctivě platili daně, když děláte ze státní kasy černou díru? Moc dobře víte, že vaše skutečné manko je 342,5 miliardy. To proto se tak okatě chlubíte, že je to „jen“ 288,5 miliardy. I se všemi vašimi účetními triky to je čtvrtý nejhorší výsledek v dějinách České republiky.

Pořád se nám snažíte namlouvat, že bojujete s krizí. Přitom je lidem jasné, že tou krizí jste vy sám.

Přeji fajn víkend všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

raději se ptejme,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 06.01.2024 15:25:54
kolik nás stál Fiala ! Ta Nutella je v tom nevině.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…