Senátor Čunek: Nikoho jsme v Praze v noci nepotkali, ale roušky jsme mít museli

31.03.2021 18:41

Projev na 9. schůzi Senátu dne 31. března 2021 k návrhu zákona o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby.

Senátor Čunek: Nikoho jsme v Praze v noci nepotkali, ale roušky jsme mít museli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Čunek, senátor, hejtman Zlínského kraje

Pane předsedající, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já bych se zaprvé rád zeptal pana ministra, jakým způsobem chce stát dopravit peníze k jednotlivým zdravotnickým zařízením?

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

Protože vzhledem k tomu, že máme rozmanitost druhů, určitě není do příspěvkových společností, tzn. fakultních nemocnic státu, není problém nalít peníze, zatímco do akciových společností je to obtížné, v zásadě díky pravidlu de minimis také nemožné v takovém objemu. Takže vy zřejmě uvažujete o zvýšení platby za státního pojištěnce a potom samozřejmě vyhláškou stanovíte, jakým způsobem to bude realizováno. Já samozřejmě tuto materii chci podpořit, a to proto, že teď vlastně ani není čas na to, abychom mohli o tom více spekulovat, protože změna systému v takovéto době není možná. A tzn. diskutovat o tom, jestli je tady hodně fakultních nemocnic a jiných nemocnic, tedy jiných zdravotnických zařízení, nebo málo a tak dále... A je asi jediná cesta, udržet to, co máme v té kondici, která tady je.

Musíme přiznat, že minulý rok byl rokem, kdy všechna zdravotnická zařízení si významně pomohla, protože vyrovnávací platby, které stát poskytl ať už jakýmkoli způsobem, tak způsobily, že na téměř žádném, nebo já nevím o žádném zdravotnickém zařízení, tedy o žádné nemocnici, kde byli covidoví pacienti, že by došlo k nějaké ztrátě, protože to bylo vyrovnáno. Takže to je dotaz.

Jinak co se týká toho, co tady říkají kolegové a k čemuž já se přidávám, protože nařízení jsou všechna nařizována tak už s předpokladem, že musí být přísnější, aby je lidé případně respektovali či aby se dala jednoduše vymáhat. Tzn. když jsme se vraceli v 11 hodin večer, nebo kdy jsme to skončili v Senátu jedno z minulých zasedání, tak jsme v Praze nikoho nepotkali, ale roušky jsme mít museli. Stejně tak jako všichni občané. Takže tam si myslím, že to jsou věci, které potom způsobují, že lidé nechtějí respektovat nařízení, protože jim přijde nesmyslné, aby když jdou kolem řeky v zastavěné oblasti, tedy v Praze, nebo přechází most a nikdo tam není v tu noc, kdy se vrací z práce, jako my jsme se vraceli z práce, tak mít povinnost nosit roušku je těžké. Samozřejmě jsem zaznamenal ohleduplné a přemýšlivé policisty, kteří když v tu noc viděli takto jdoucí lidi bez roušek, tak přešli na druhou stranu, aby situaci nemuseli řešit, protože sami ji jistě považovali za logicky neřešitelnou, nevysvětlitelnou jen tím zákazem a příkazem.

Ministerstvo naštěstí, a za to bych asi pochválil pana ministra, sem tam udělí výjimku z nějakých závodů, takže si myslím, že by bylo dobře, aby výjimky, nejde-li to nastavit jinak, tak byly téměř pravidelné.

S tím se samozřejmě na těch soutěžích zajistí řekněme technologie ochrany všech účastníků tak, aby přenosu covidu bylo zabráněno. Já si myslím, že to lze udělat. Byl jsem u jedné takové akce teď, a zdá se mi, že všichni lidé, kteří se zúčastnili toho klání, které bylo oficiálně povoleno, tak se skutečně chovali disciplinovaně. Sotva vylezli z aut, už nosili roušky a dodržovali rozestupy. Největší problém byl s dětmi, které po roce, kdy se neviděly s kamarády, udržet je velká potíž, aby k sobě samozřejmě nešly.

A tam bylo vidět, jak jim chybí lidský kontakt. Vlastně ta situace, která nás postihla více než před rokem, tak nám ukázala i to pozitivní, že sociální sítě nestačí. Lidem chybí sociální kontakt. A mladým lidem, o kterých se mluví, že jsou to lidé jiného věku, které mohou u těch počítačů vlastně žít, tak se ukazuje, že to pravda není. Což je dobře. Ale možná o tom, jestli chystáte nějaké rozvolnění, bez ohledu na to, jaké bude krizové číslo, ale za nějakých podmínek sport bez soutěže se koná bez motivačních důvodů velmi těžce, tak bych rád, kdybyste nám řekl, jestli v těchto věcech nějaké nové záležitosti plánujete. Děkuji.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…