Senátor Goláň: Je namístě, aby začalo ministerstvo pracovat na novelizaci

09.04.2020 17:14

Projev na 19. schůzi Senátu 9. dubna 2019 k návrhu zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

Senátor Goláň: Je namístě, aby začalo ministerstvo pracovat na novelizaci
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně,

chtěl bych vás seznámit s pohledem odborné veřejnosti na tento zákon a na diskutované doprovodné usnesení, které jsme probírali i se zástupci ministerstva financí, s panem náměstkem Koubou, jeho obsah. O co se jedná? Zákon je koncipován... (Předseda Senátu M. Vystrčil: „Prosím, co nejblíže k mikrofonu.“)

Zákon je koncipován tak, že plošnou podporu přiznává všem, kteří se účastní podnikatelské činnosti na základě účasti na důchodovém pojištění, a vyjímá z plošné podpory, z toho bonusu, osoby, jimž vznikla povinná účast na nemocenském pojištění. Účast na nemocenském pojištění vzniká z 22 důvodů uvedených v § 5 zákona o nemocenském pojištění. A mj. se vztahuje na pracovní poměry takzvaného nízkého rozsahu.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí

Nemocenské pojištění vzniká při obdržení příjmů ve výši minimálně 3000 Kč. A v tom okamžiku to dopadá i na zastupitele. Představte si obecní zastupitele, kteří jsou uvolněni, pobírají plat 3500 Kč. Právě zastupitelé na malých obcí, kteří se účastní jako uvolnění zastupitelé zasedání a práce na obci, dostávají třeba platy 3500 Kč. A tihle mají jako hlavní příjem prodej v nějakém maloobchodě, který byl zavřen. To znamená, že on přišel o veškeré příjmy. On nemá vlastně žádnou možnost tyto příjmy si žádným způsobem nahradit, ale protože je zastupitelstvem a obdržel ten symbolický plat 3500 Kč, je vyřazen z tohoto bonusu.

Je to dáno tím, že je tam účast na nemocenském pojištění už od těch 3000 Kč. Z tohoto bonusu jsou vyřazeni pěstouni. Jsou situace, kdy prarodiče se starají o své nezletilé vnuky. Těmto pěstounům také vzniká účast na nemocenském pojištění. A pokud oni k tomu zároveň podnikají a zároveň mají hlavní příjem z OSVČ, tak i takovéhle osoby nedosáhnou na tento kompenzační bonus.

Podobná situace je u dalších povolání, jako lékařů, kteří kromě svého hlavního příjmu OSVČ vyučují na vysokých školách, chodí do nemocnic na pohotovost. Také tam ty částky zdaleka nepřesahují příjem z OSVČ činnosti, a přesto, i když ta jejich OSVČ činnost je omezena, pokud to nejsou obvodní lékaři, praktičtí lékaři, tak přesto nedosáhnou na ten kompenzační bonus.

To znamená, že toto vzniklo pozměňovacím návrhem pana poslance Onderky. A tady si myslím, že tak, jak i pan náměstek Kouba řekl, že s touhle situací ministerstvo nepočítalo. Když jsme si dělali průzkum přes Komoru daňových poradců a hospodářskou komoru, tak by to mohlo dopadnout až na desetitisíce lidí. Já si myslím, že není smyslem, abychom přijali pozměňovací návrh, protože to bychom blokovali těm statisícům tu očekávanou pomoc. Ale myslím si, že je namístě, aby Senát se k tomu vyjádřil a jakýmsi způsobem zavázal ministerstvo financí, aby začalo pracovat na novelizaci, která tuto skutečnost odstraní. To byl hlavní smysl a účel navrhovaného usnesení, a proto i to usnesení velkou většinou přijal ústavně-právní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…