Senátor Valenta: Bez EET živnostníci, ale i spolky

01.02.2018 11:31

Slovácký senátor komentuje na facebookovém profilu novelu zákona o EET

Senátor Valenta: Bez EET živnostníci, ale i spolky
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Dalo by se říct - hurá! Jsem rád, že konečně i ministerstvo financí došlo na to, že je naprosto nepřijatelné, aby EET musel používat úplně každý malý živnostník. Jsem proto rád, že můj nápad z roku 2016, když jsem v Senátu poprvé začal mluvit o tom, že je třeba pro EET stanovit alespoň limit od 1 milionů Kč ročního obratu, nezapadl a ministerstvo se teď k němu ve svých vlastních úvahách vrací.

Na druhou stranu jsem však nervózní z toho, že ministerstvo zároveň avizuje, že by EET v případě malých živnostníků bylo nahrazeno měsíčním hlášením tržeb na finanční úřad, což by podle mého soudu mohlo přinést ještě více administrativní zátěže, než vlastní EET. Proto jsem se dopisem obrátil na ministryni financí a vyzval jsem ji, aby ministerstvo předložilo do legislativního procesu návrh novely zákona o elektronické evidenci tržeb, který stanoví úplnou výjimku z EET pro fyzické a právnické osoby do ročního obratu 1 milionu Kč a z EET zcela vyloučí spolky.

Ministerstvo totiž při svých dosavadních úvahách zřejmě zapomnělo na to, že není férové stanovovat výjimku z EET pro živnostníky a zároveň nechat tuto povinnost na bedrech dobrovolných hasičů, myslivců nebo fotbalistů. Chci věřit tomu, že ministryně financí vezme tyto dlouhodobě opakované argumenty v potaz a zapracuje je již do svého návrhu novely zákona o EET. Pokud ne, určitě je navrhnu opět v Senátu při projednávání tohoto zákona.

Přesto vše a aby bylo jasno, jsem přesvědčen o tom, že nejlepší by bylo zákon o EET úplně zrušit. Ale jsem si vědom toho, že v dnešní politické situaci je to jen těžce dosažitelný cíl. Proto je třeba vládu nenechat bez povšimnutí „bačovat“, ale je třeba hledat alespoň kompromisy a možná řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.