Senátor Valenta: Pandemie je příležitostí k renesanci živnostníků

30.03.2020 11:14

Pandemie koronaviru bude pro všechny velkým ponaučením. V plné nahotě se mimo jiné odkrývá to, jak nezastupitelnou roli mají všichni živnostníci a podnikatelé, o které si poslední vlády tak rády otíraly podrážky.

Senátor Valenta: Pandemie je příležitostí k renesanci živnostníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Celý svět dnes řeší, jak alespoň zpomalit šíření pandemie. Jeden stát vedle druhého přijímá naprosto bezprecedentní opatření, uzavírá hranice, školy, restaurace, většinu obchodů, nařizují se přísná karanténní opatření. Život většiny lidí se téměř zastavil. A s tím zatáhla za ruční brzdu také většina podnikatelských aktivit, které se zabrzdily doslova ze dne na den. Úplně bez tržeb skončila většina živnostníků, jiné podniky omezily nebo v důsledku řetězících se problémů zcela zastavily výrobu či poskytování služeb. Celosvětová ekonomika tak utrpěla obrovský šok, který zde v historii ještě nikdy nebyl, a jehož následky umí dnes odhadnout jen málokdo.

A právě v těchto chvílích je možné vidět, jak moc důležité je mít v zemi schopné živnostníky, úspěšné podnikatele a zkušené manažery. Lékaři, sestřičky, hasiči i policisté dnes stojí v první linii medicínského boje s pandemií. Ale bude to právě podnikatelský sektor, který již v těchto dnech stojí také v prvních řadách boje s ekonomickou krizí, kterou pandemie způsobí. Jsou to právě podnikatelé, kteří teď dělají všechno proto, aby dokázali na vzniklou situaci co nejrychleji zareagovat a udrželi své podnikání při životě. Ale nedělají to sami pro sebe, byť často sami řeší existenční boj o vlastní přežití. Je to také boj za zachování pracovních míst pro statisíce zaměstnanců. Je to boj za to, aby zde měl i v budoucnu kdo péct chleba, šít oblečení, stříhat vlasy, hrát divadlo, vyrábět víno či pálit slivovici. A v konečném důsledku je to boj za to, aby mohl i nadále fungovat veřejný sektor, aby měl stát z čeho platit školství, zdravotnictví, opravovat staré či budovat nové silnice.

Jsou to právě podnikatelé, kdo vytváří hodnoty a kdo je motorem celé ekonomiky. Jsou to oni, kdo musí mít nápad, dokázat ho zhmotnit, zorganizovat a prodat. Často ne sami, ale díky dobře seřízenému soukolí svých spolupracovníků a zaměstnanců. Jsou to podnikatelé, kdo svým úsilím získává peníze k zajištění obživy nejen pro sebe, ale také jejich zaměstnance a stát jako takový.

Bohužel v poslední době byl podnikatel ten, kdo byl spíše terčem nejrůznějších regulací, daňového ždímání a státního šikanování. Vždyť ČR má snad nevyšší daňové zatížení práce. Na každého sebemenšího živnostníka si mohou „zakleknout“ na dvě desítky kontrol či inspekcí, byrokraté jsou vládci všeho a kdo se jen trochu vzepřel státní zvůli, mohl počítat s pořádnou dávkou nepříjemností a komplikací. Vrcholem deziluze nejen pro většinu podnikatelů tak bylo sledovat, jak těžce vydělané peníze se stále větší dravostí pohlcuje nenasytný státní rozpočet, ze kterého pak tyto prostředky „šikovně“ mizí na absolutní hlouposti. Tu na politické neziskovky či ekologické aktivisty, tam na podporu multikulturalismu, uprchlíků, genderu či jiných „cool“ myšlenek, případně na absurdní dotace, které jen pokřivily tržní prostředí a nahrály velkým, aby byli ještě více pohřbíváni malí.

Přitom živnostníci a podnikatelé by potřebovali tak málo. Stabilní, jednoduché a transparentní prostředí, ve kterém mohou trvale a férově rozvíjet své aktivity. Právě takové prostředí by dokázalo nejlépe zajistit, aby firma byla schopna generovat stabilní ekonomickou prosperitu, ze které budou následně těžit jak zaměstnanci, tak stát, a tedy i veřejné rozpočty.

Každá krize vyvolává řadu příležitostí. Chtěl bych být optimista nejen v tom, že se nám podaří tuto celosvětovou pandemii co nejdříve zastavit, ale také v tom, že doba, která nastane, bude právě velkou výzvou k renesanci postavení podnikatelů, a to nejen v naší zemi. Chci věřit, že skončí doba ostudného plýtvání veřejnými zdroji, a že budeme společně nahlížet na podnikatele jako na výkonný generátor, díky kterému můžeme opět rozhýbat soukolí celosvětové ekonomiky.

A to, že si to uvědomují i vlády a lídři mnoha světových velmocí, začíná být pomalu ale jistě zřejmé již v těchto nelehkých dnech. Jenže nesmí to skončit jen u finančních injekcí, které jsou často motivovány snahou ochránit zaměstnance a tím i dnes těžce financovatelný sociální systém. Mělo by dojít k radikální změně vnímání toho, kde vznikají skutečné hodnoty a prosperita.

Proto navrhuji, aby vláda na následující tři roky razantně snížila všechny daně z příjmů firem i zaměstnanců, ale také snížila DPH. Jsem přesvědčen o tom, že tímto krokem by celý podnikatelský sektor přešel z krize do tolik potřebné perspektivy.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…