Senátorka Hubáčková: Napětí ve společnosti roste, roste i spousta násilných činů domácího násilí

17.03.2021 22:34

Projev na 7. schůzi Senátu dne 17. března 2021 ke změně zákona o trestním řízení, o Probační a mediační, o zřízení ministerstev a o sociálně-právní ochraně dětí.

Senátorka Hubáčková: Napětí ve společnosti roste, roste i spousta násilných činů domácího násilí
Foto: archiv Anny Hubáčkové
Popisek: Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Dobrý den, dobré odpoledne, paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové. Já trošku z jiného soudku, už to naznačila paní ministryně, je asi na mě připravena.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Pro ÚPV jsem měla připravený pozměňovací návrh, který nebyl přijat, byť kolegové ho po té morální a etické stránce naprosto dobře vnímali. Možná ze začátku řeknu, proč jsem takový návrh předložila. My už víc jak rok žijeme v omezeném společenském životě, omezená ekonomika, omezené školství, pandemická situace zasáhla nás společensky, ekonomicky, ale my nejsme nebo naši občané nejsou nemocní jenom fyzicky, ale i psychicky. To napětí ve společnosti roste. S tím roste i spousta násilných činů domácího násilí. Organizace, které se tomu věnují, které poskytují právní pomoc, psychickou pomoc a podobně, takovýmto obětem trestných činů, nám signalizují, že ten nárůst je až 40 %.

Nárůst těchto činů není jenom, co do počtu, ale je i co do agrese. Sledujeme to i ve vyjádření v médiích. Oběti takovýchto trestných činů, jako je domácí násilí, týrání svěřené osoby, případně znásilnění, nepožívají ochrany, kterou jim zákon o obětech trestných činů by mohl poskytnout. Některým takovýmto obětem i poskytuje. Jako jsou děti, senioři, hendikepovaní občané.

Co znamená ten status zranitelné oběti? Znamená, že ta oběť má právo být citlivěji vyšetřována. Například tím, že u jejího výslechu nebude pachatel. Například tím, že v procesu trestního řízení jí může být bezplatně poskytnut zmocněnec.

Takže jsem si dovolila využít tohoto zákona k tomu, abych pozměňovacím návrhem vložila do zákona o obětech trestných činů tři kategorie, které se vkládají do kategorie zvlášť zranitelných obětí. Současně jsem zvážila, zda není vhodné i co nejrychleji zařídit její účinnost. Proto i v návrhu se objeví návrh na účinnost tohoto mého pozměňovacího návrhu a rozšíření té kategorie k 1. 7. 2021. Myslím, že jste se sami potkali s mnoha takovými případy, které z toho napětí společného soužití v rodinách vznikají, doufám v podporu. Příslušný pozměňovací návrh pak načtu, pokud dojde po obecné rozpravě na podrobnou rozpravu, velmi ráda načtu a pomůžu všem, kteří takto trpí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice