Senátorka Kovářová: Exekutoři jsou v posledních zejména deseti letech lovnou zvěří

03.11.2022 17:33

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k exekučnímu řádu

Senátorka Kovářová: Exekutoři jsou v posledních zejména deseti letech lovnou zvěří
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Dobrý den a děkuji za slovo.

Já nevím, co tady padalo v těch předchozích funkčních obdobích, tak vám řeknu, že osobně navrhuji senátní tisk č. 143 zamítnout, a to z těchto několika důvodů. Za prvé změna, která se tím návrhem navrhuje, je výhodná pro dlužníky, a nikoliv věřitele.

Dívám se na vás, vážení kolegové, každý z vás je věřitelem. Věřím, že skoro nikdo z vás není dlužníkem. Otázka zní: Jaké jednání chceme podporovat? Jestli jednání dlužníků nebo věřitelů. Dlužník je přece ten, který neplní závazky. Proč zvýhodňovat právě je?

Zadruhé je to změna nepraktická, která omezí konkurenceschopnost a konkurenční prostředí exekutorů a zhorší postavení věřitelů. Dnes si věřitel může vybrat kohokoli ze všech exekutorů z celé republiky. Tato změna jejich prostředí zhorší, jak jsme slyšeli paní předkladatelku, způsobí, že bude státní orgán vybírat podle abecedního pořádku, což vidím jako návrat před rok 2001 a před zákon o exekutorech. My starší, kteří v tom prostředí jsme se pohybovali a pracovali, tak si možná vzpomeneme na to, že tehdy byla velmi obtížná vymahatelnost práva, že zákon o exekutorech se zaváděl právě proto, aby se ta vymahatelnost zlepšila.

Exekutoři v posledních zejména 10 letech jsou lovnou zvěří, každá další změna zákona o exekutorech jejich oprávnění jenom ubírá. Venku, na veřejnosti, se zažilo, že exekutor je lotr, který přichází sebrat poslední ledničku, poslední věc, která v domácnosti dlužníka. Ale tak by to být nemělo. Vzpomeňme si, prosím, na ty debaty a na ty důvody a vlastně účel zákona o exekutorech.

Zatřetí, Ústavní soud opakovaně judikoval, že exekutoři jsou podnikatelé, že stát nemůže zasahovat do jejich svobodného podnikání podle čl. 26 odst. 1 listiny. Chcete-li spisové značky těch nálezů Ústavního soudu, uvedu dvě, pro protokol a pro příklad, III. ÚS 2372/16 nebo 1 ÚS 2013/21. Mimochodem, je to závazné stanovisko pro všechny, zdá se mi, že možná tedy i pro nás.

Důvod číslo čtyři, Evropský soud pro lidská práva se také opakovaně k disproporcionalitě mezi sledovaným cílem a výkonem exekutorské činnosti vyjadřoval, viz například spor Von der Mosel proti Belgii nebo Graziani-Weiss proti Rakousku.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí

Zapáté jde o vysoce odborné téma, na kterém se ani právnické kruhy jednoznačně neshodnou.

Paní předkladatelka tady zmiňovala souhlas Exekutorské komory z roku 2014. Z roku 2014! Je to tedy hodně dávný souhlas. Je to proto, že ani sami exekutoři ani jejich vedení ani právnická obec není jednoznačně pro zavedení teritoriality.

Zašesté jde o nenápadnou a nepřímou cestu k posílení morálního hazardu. Stát tak podporuje spíše dlužníka a lehkost pro zadlužování, než spíš plnění závazků.

Zasedmé, tento krok zatíží velmi náklady nejen stát, možná to není úplně podstatné, kdyby ta změna byla ve prospěch, ale zejména exekutory. V důvodové zprávy se zmiňují náklady, ale o tom, jak takřka likvidační je dnes situace pro exekutory, to bych se jako příslušník jiné profese na ně mohla dívat ne s tím jaksi osobním zájmem, ale vím, že pro některé to není lehký chlebíček, jestli jim ještě přidáme náklady tím, že jim změníme software, systematizaci, osobní, administrativní a personální náklady, tak si myslím, že to není něco, co v dnešní době, v dnešní složité době pro každého podnikatele můžeme úplně pominout.

Konečně poslední důvod, který si myslím, že je faktický, chybí promítnutí do dalších zákonů, protože změnou v organizaci exekuční činnosti se dostane do rozporu výkon rozhodnutí obecně. Pak by se ta změna měla promítnout možná do občanského soudního řádu a do jiných procesních předpisů. Ze všech těchto důvodů budu hlasovat pro zamítnutí návrhu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).