Skopeček (ODS): Prezident by měl dát jasný signál, že nepodepíše rozpočet s 50 miliardovým schodkem

21.07.2018 13:45

Komentář ke schůzce prezidenta a premiéra k návrhu státního rozpočtu

Skopeček (ODS): Prezident by měl dát jasný signál, že nepodepíše rozpočet s 50 miliardovým schodkem
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

„Prezident republiky Miloš Zeman by měl na dnešním setkání svých poradců k tématu návrhu státního rozpočtu na příští rok za účasti premiéra Andreje Babiše vyslat vládě jasný signál, že jako prezident nepodepíše zákon o státním rozpočtu s 50 miliardovým schodkem v době ekonomického růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti.

Je to jediná a efektivní cesta, jak prezident republiky může dosáhnout toho, co zcela správně veřejně říkal před hlasováním o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně, a sice, že v dnešních ekonomických podmínkách bychom měli mít rozpočet vyrovnaný, ne-li přebytkový. Pokud prezident premiéra Babiše a vládu dopředu takto jednoznačně informuje o svém případném postupu, bude to velká motivace a naděje, že bude vládou nakonec připraven a schválen rozpočet vyrovnaný, případně alespoň deficit výrazně nižší. V obou případech ale půjde o pozitivní posun pro veřejné finance a budoucnost České republiky.

Takový pozitivní tlak na vládu je potřebný právě teď, kdy máme k dispozici data o velmi rychlém tempu růstu státního dluhu od začátku letošního roku. V dobách růstu zkrátka odpovědná vláda nehospodaří s deficity. Ospravedlněním pro deficit nemůže být ani “nafouklý” plán investic, když všichni dobře víme, že vláda ani v minulosti nedokázala plánované prostředky proinvestovat.

Jan Skopeček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…