Starosta Boštík: Necítím se být nenormálním občanem této země

31.01.2018 13:12

Prezidentské volby – pohled starosty malé obce

Starosta Boštík: Necítím se být nenormálním občanem této země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jsem starostou menší obce poblíž Litomyšle v Pardubickém kraji. V naší v obci zvítězil pan jiří Drahoš, získal necelých 65% hlasů, v okolních obcích byl výsledek podobný, v některých z nich byla procenta i vyšší ve prospěch pana Drahoše.

Když byly vyhlášeny konečné výsledky voleb v sobotu odpoledne, vyjadřovali se politologové i komentátoři k volbám v tom smyslu, že množství hlasů pro oba kandidáty je velice vyrovnané, což značí, že je země rozdělena prakticky na dvě poloviny, a že co by bylo dobré po volbách udělat je, pokusit se spojit oba tábory, zahladit příkopy a zmírnit emoce s tím, že by se měl stávající prezident pokusit být prezidentem opravdu pokud možno všech 10 mil. občanů. Bezprostředně po oznámení konečných výsledků jsem zároveň poslouchal na Radiožurnálu vyjádření kancléře pana Mynáře. Hovořil v tom smyslu, že pana Drahoše volila pouze pražská kavárna a několik větších měst. Neuráží mne zařazení našich občanů ani mezi pražskou kavárnu, ani mezi městské občany, o to přeci vůbec nejde. Jde o to, že tato definice přesně zapadá do konceptu neustálého dehonestování těch, kteří smýšlejí jinak. Těch, kteří mají třeba jiný názor než ten, který právě v tuto chvíli zvítězil, ale především se jedná o vyjádření strašně zjednodušující. Pan Drahoš získal hlasy 2,7 mil. voličů a ti se jistě do všech pražských kaváren nevejdou. Jsou to hlasy všech těch, kteří si prostě přáli změnu, ať už v prvním kole volili pana Drahoše nebo jiného protikandidáta. Mohl bych snad souhlasit pouze s tvrzením pana Mynáře o tom, že pan Drahoš ve čtvrtečním televizním duelu s panem Zemanem, který moderovala Světlana Witowská, mohl využít ke kritice jeho působení ve funkci kancléře i silnějších argumentů. Ano mohl zde třeba zmínit kauzu Mynářova podřízeného – šéfa Lesní správy Lány pana Miloše Baláka, který je trestně stíhaný a přesto dále ve funkci, při čemž se řeší otázka, zda nebyl spáchán dotační podvod v řádu desítek mil. Kč v rámci oprav svahů u vodní nádrže Klíčava nebo kauzu s prosazováním spřízněné firmy Liglass Trading CZ na velké stavební zakázce na zbudování vodních elektráren v Kyrgyzstánu. Firmy, která v České republice hospodaří se ztrátou a sídlí v polorozpadlém objektu. Zde bych si protiargumenty pana prezidenta Zemana, týkající se obhajoby svého kancléře bez prověrky, jistě nejenom já rád vyslechl. No a co se týká snad nedůrazné argumentace pana Drahoše v oblasti zahraniční politiky: myslím, že není lepším protiargumentem – na jakou světovou stranu naše zahraniční politika díky prezidentování pana Zemana směřuje – z jaké strany dorazila první blahopřejná vyjádření. Ano, je jistě hodně vypovídající, že mezi prvními zeměmi byly Čína a Rusko. Proč to nebyly, na rozdíl od těchto totalitních, resp. autoritářských států, demokratické země Evropy, kam snad stále doufám patříme?

A ještě jednou k pražské kavárně - tu zmínil včera v rámci večerního pořadu 168 hodin na ČT1 i staronový hradní pán, který o ní hovořil v tom smyslu - zde parafrázuji: „Pražská kavárna – to je takové společenství lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali a pokud nebude chtít 5 let fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa“. Co k tomu dodat? Jestli je toto opravdu začátek nového prezidentského období, které se ponese v jiném, smířlivějším duchu, tak nevím, zda se máme těšit na jeho pokračování? Ostatně jako tečka ve včerejším  pořadu na ČT1 zazněla úvaha – opět pana kancléře Mynáře – zde cituji:  „Miloš Zeman je poslední prezident nás normálních občanů České republiky, pak už nevím, co bude“. Z toho lze odvodit, že pan Mynář asi mezi ten normální lid nepočítá zbývající většinu všech našich občanů nebo minimálně necelou polovinu těch, kteří přišli k volbám a hlas panu Zemanovi nedali. Myslím, resp. jsem přesvědčen, že takovéto duchaplné úvahy jistě k zahlazení příkopů mezi lidmi – voliči – nepřispějí. Otázkou je, zda tato staronová garnitura na Pražském hradě opravdu určité zklidnění ve společnosti a obroušení hran po volbách myslí vážně a chce o ně usilovat…     

A na úplný závěr si dovolím osobní dovětek: přesto, že jsem současného pana prezidenta nevolil a není mým prezidentem, necítím se být nenormálním občanem této země.

Ing. Radek Boštík, starosta obce Horní Újezd, registrovaný příznivec hnutí STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…