Suchý (KDU-ČSL): Chceme vytvořit systémovou podporu pro handicapované sportovce

05.10.2021 22:45 | Tisková zpráva

Koalice SPOLU chce zprůhlednit financování sportu a podpořit handicapované sportovce.

Suchý (KDU-ČSL): Chceme vytvořit systémovou podporu pro handicapované sportovce
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Transparentní financování sportu, nové dotační programy, pořádání mezinárodních akcí nebo podpora rekreačních, vrcholových ale i handicapovaných sportovců. To jsou hlavní body, kterými chce koalice SPOLU podpořit sport a aktivní život v Česku.

„Při tvorbě programu jsme vycházeli z našich každodenních zkušeností, které řešíme se sportovními kluby nebo jako zástupci samospráv. Získat rychle a efektivně finance na připravené projekty není v České republice vůbec jednoduché. To je potřeba změnit. Financování sportu přes Národní sportovní agenturu musí být transparentní. Základem je funkční elektronický rejstřík sportovců. Zároveň je důležité, aby investiční plán Národní sportovní agentury zohledňoval možnosti regionů a měst. Víceleté a vícezdrojové financování nám pomůže zvýšit dostupnost jednotlivých sportovišť a realizovat větší projekty, na které se v Česku čeká desetiletí. Takovým typickým příklade je rychlobruslařská dráha,“ uvedl radní pro školství a sport Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který se podílel na přípravě programu koalice SPOLU právě v oblasti sportu.

Koalice SPOLU chce podpořit sportovce na všech úrovních. Kromě podpory vrcholových sportovců, klubů a spolků se také zaměří na rekreační nebo handicapované sportovce.

„Sportování má nenahraditelný význam pro zdravý vývoj dětí a mládeže a je nedílnou součástí kvalitního životního stylu. V případě handicapovaných sportovců se navíc jedná o činnost, která mnoha lidem vrací smysl života. Chceme proto vytvořit systémovou podporu pro handicapované sportovce a pomoci obcím v budování například workoutových hřišť uzpůsobených pro vozíčkáře či nevidomé. Pro zvýšení dostupnosti sportovišť je důležité vytvořit dotační programy pro vznik a provoz multifunkčních sportovišť v každé obci nebo městské části, kde je více než 500 obyvatel. Podpoříme také volnočasové organizace jako je například Skaut, Sokol, Orel nebo další spolky, které jsou nedílnou součástí sportu a kultury v naší zemi,“ doplnil Suchý.

Koalice SPOLU chce podpořit také vznik ucelených center pro zimní, letní nebo vodní přípravu sportovců. Chce také investovat do výchovy talentů a kvalitních trenérů, aby české naděje neodcházely kvůli nedostatečnému zázemí do zahraničí. „Větší podpory by se mělo dostat i pořádání mezinárodních sportovních akcí, které přispívají k dobrému jménu České republiky a zvyšují sportovní nadšení u veřejnosti, a hlavně u dětí. Chceme proto zavést speciální investiční program pro vytvoření sportovní infrastruktury, která bude splňovat mezinárodní požadavky. To je totiž nutný základ pro pořádání vrcholných sportovních akcí,“ upřesnil Suchý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…