Svoboda (ČSSD): Na sejkory padlo půl v Rokytnici metráku brambor

07.06.2018 21:18

Bezmála 80 obyvatel Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou si ve středu 6. června znovu pochutnalo na vyhlášených podkrkonošských bramborácích, nazvaných sejkory. A nejen to.

Svoboda (ČSSD): Na sejkory padlo půl v Rokytnici metráku brambor
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ČSSD v Libereckém kraji a náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda (ČSSD)

Na tradiční slavnosti domova, pojmenované Sejkorák, si senioři také zazpívali a zatancovali. A protože se Sejkorák nesl v retrostylu 60. let, mnozí se patřičně vymódili. Na akci se do krajské příspěvkové organizace přijel podívat také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Na sejkory padlo půl metráku brambor. Kolik placek se z nich podařilo udělat, se ani nedalo spočítat. Číslo se však bude blížit k tisícovce kusů. Kuchaři připravili bramboráky podle tradičního receptu, a stejně jako naši předkové je pekli na litinové troubě, rozpálené dřevem. Začali už ráno, aby měli sejkory do odpolední slavnosti hotové.

„Sejkorák je úžasná akce. Vedení domova ji pořádá dvakrát ročně už řadu let. Naši senioři se tak vytrhnou z každodenního stereotypu, pobaví se, zazpívají, popovídají s ostatními a ještě si pochutnají na tradičních sejkorách,“ zdůraznil náměstek Pavel Svoboda. „Domov důchodců v Rokytnici patří k nejstarším a nejkrásnějším v Libereckém kraji. O jeho kvalitách svědčí také Čestné uznání v soutěži Cena kvality v sociální péči, které v sídle Senátu získal domov vloni na podzim,“ dodal.

Sejkorák připravuje pro své klienty vedení domova dvakrát ročně už řadu let. „Klienti se na něj těší dlouho dopředu. Minulý Sejkorák jsme měli ve stylu 30. let, teď jsme se přenesli do 60. let. Chceme si tak připomenout 100 let od vzniku Československa,“ podotkla ředitelka Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou Helena Housová. Jak prozradila, domov plánuje k výročí republiky také vysadit na zahradě lípu.

Na slavnosti se sešli i příbuzní seniorů. K poslechu a tanci všem hrálo hudební duo Bukovjan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…