Svobodní: Statečnost není jen vlastnost hrdinů z válečných a pohádkových příběhů

30.01.2024 19:05 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k výročí Anticharty

Svobodní: Statečnost není jen vlastnost hrdinů z válečných a pohádkových příběhů
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní

Dne 28. ledna 1977 se konalo podepisování Anticharty. I to však má své hrdiny, kteří odmítli podepsat. Dodnes mohou být osobnosti, které odmítly podepsat Antichartu, inspirací pro každého z nás, kdo by byl tlačen do demonstrace názoru, který nezastává, neboť to jeho okolí bez legitimního důvodu vyžaduje.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27572 lidí

Nedávný příkaz spálit kalendáře kvůli nakresleným symbolům míru na rukou armádních vojáků nás varuje před nebezpečným přibližováním se do dob, kdy některé projevy nebyly z absurdních důvodů možné a jiné, jako třeba podpis Anticharty, byly naopak vynucované pod pohrůžkou ztráty práce.

Mezi hrdiny, kteří nepodepsali Antichartu, patří například Vladimír Mišík, Jiří Suchý, Martin Štěpánek, Jaroslava Tvrzníková, Ilja Racek, Táňa Fischerová, Marie Tomášová, Naďa Urbánková, Helena Glancová, Hana Frejková, Kristina Vlachová, Eduard Cupák, Ladislav Dušek a celý kolektiv divadla Husa na provázku. Antichartu nepodepsali také Luděk Munzar a jeho nedávno zesnulá manželka Jana Hlaváčová.

Na rozdíl od těch, kteří lacině sloužili minulému režimu a dnes usilují o vysoké ústavní pozice, jsou právě tito lidé dobrým vzorem pro všechny budoucí generace. A živým důkazem, že statečnost není jen vlastnost hrdinů z válečných a pohádkových příběhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…