Jílková (KDU-ČSL): Rodina není jen slovo, jsou to především lidé a jejich vztahy

13.05.2024 16:26 | Tisková zpráva

Poslankyně a předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PSP ČR, Mgr. Marie Jílková (KDU-ČSL), se připojuje k Týdnu pro rodinu. Ten probíhá od 13. do 19. května a letošním mottem je: „Štěstím rodiny nejsou osamocené šediny”.

Jílková (KDU-ČSL): Rodina není jen slovo, jsou to především lidé a jejich vztahy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marie Jílková

Ve svém poselství k této události, která vyvrcholí 15. května na Mezinárodní den rodiny, Mgr. Marie Jílková říká: „Rodina je základem zdravé společnosti, protože poskytuje bezpečný rámec pro své členy. Rodina je v současnosti velmi různorodé společenství, není to instituce svázaná formálními pravidly. Rodina je místo, kde se učíme být lidmi, kde poznáváme, co je bezpečné, učíme se komunikovat a vycházet s ostatními. V rámci Týdne pro rodinu je příležitost upozornit na význam rodiny a posílit její postavení ve společnosti. Letos se obzvlášť intenzivně zaměřujeme na fenomén osamělosti starších členů domácností. Je naší odpovědností vytvořit podmínky, aby se senioři necítili vyčlenění ze společnosti.”

Rodinná centra jako pilíř stabilní rodinné politiky

Mgr. Marie Jílková se v rámci Týdne pro rodinu zúčastní několika významných akcí. Ve středu 15. května se zúčastní konference na půdě Poslanecké sněmovny s názvem „Cesta ke stabilizaci – rodinná centra jako pevný bod systému prevence v oblasti rodinné politiky,” kterou organizuje Unie center pro rodinu a komunitu. Tato konference bude hledat možnosti, jak rodinná centra mohou sehrát klíčovou roli v posílení stability rodin.

„Rodinná politika je jednou z hlavních priorit vlády České republiky. Podpora rodinných center a odborných programů je zásadní pro prevenci problémů v rodinách a mezilidských vztazích. Jde o přirozená místa setkávání lidí se stejnými potřebami, starostmi a podobnými zkušenostmi. Jsou skvělým místem, kde můžeme zjistit, zda to, co se děje v naší domácnosti a našich vztazích, je běžné nebo potřebuje intervenci zvenčí. Síť center, nejlépe napojených na odborné služby, je klíčová pro udržení stability a posílení prorodinného prostředí,” říká Mgr. Marie Jílková.

Posílení mezigenerační soudržnosti v rodinné politice

V Brně, v úterý 14. května, Mgr. Marie Jílková vystoupí na konferenci „Mezigenerační soudržnost,” pořádané Statutárním městem Brno a Katedrou sociální politiky a sociální práce Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Zde bude vystupovat v panelu „Příležitosti rodinné politiky pro mladé” společně s Mgr. Jitkou Navrátilovou, Ph.D., a Ing. Danielou Vonbauer. Mezigenerační soudržnost Mgr. Marie Jílková komentuje: „Pojem „mezigenerační“ je často uváděn jako popis vztahu mezi prarodiči a vnoučaty, ale vnímám, že bychom neměli zapomínat i na vztahy se středním generačním článkem, tedy rodiči. Právě vztahy mezi rodiči a dětmi, a to i odrůstajícími, stojí za větší pozornost, protože právě zde se rodí kvalita vztahů ve stáří. Ve stáří budeme sklízet vše to kvalitní, co jsme do svých dětí investovali.”

Diskuze se zaměří na témata, jako jsou rodinná politika jako prostor pro podporu mladých lidí a rozvoj jejich potenciálu. V rámci panelu se budou diskutovat příklady, jak strategické plánování a cílené programy vytvářejí prostředí, v němž mladí lidé nejen prosperují, ale také jsou motivováni aktivně podporovat ostatní členy společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Hlavní město podpoří vzdělávací projekty městských částí

23:08 Kovářík (ODS): Hlavní město podpoří vzdělávací projekty městských částí

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) poskytlo hlavnímu městu Praze významné finanční …