Úsvit: Zákon o státní službě - vlk se nažere a koza zůstane celá

07.08.2014 7:59

Vládní koalice a TOP09 s ODS odmítly dlouhodobou garanci profesionální státní správy.

Úsvit: Zákon o státní službě - vlk se nažere a koza zůstane celá
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Vládní koalice spolu s TOP09 a ODS našly na právě zkončeném jednání sedmi parlamentních stran ohledně služebního zákona průsečík společných zájmů – aby nadále státní správu řídily politické sekretariáty a odmítly dlouhodobou garanci profesionální státní správy.

Pro Úsvit přímé demokracie bylo v rámci debaty o služebním zákonu zásadní nikoliv pojmenování funkcí, ale skutečné odpolitizování státní správy. Výsledná podoba služebního zákona, na které se dohodly vládní strany spolu s ODS a TOP09, znamená, že státní správu bude řídit ta která vláda, konkrétně ministři vnitra a financí. Provádí se politická hra podle hesla „vlk se nažere a koza zůstane celá“.

Koalice s TOP09 a ODS odmítly pozměňovací návrh Úsvitu, který jsme již ve Sněmovně před dvěma týdny podali, aby šéfa státní služby jmenoval na návrh vlády prezident, abychom zajistili nezávislost této pozice, tak jak ostatně bylo navrhováno v původním návrhu zákona a jak navrhovala i Rusnokova vláda. Ve finálně odsouhlaseném návrhu nejde tedy o odpolitizování státní správy, ale pouze o jiný systém jejího řízení zájmovými skupinami stojícími za jednotlivými politickými uskupeními. Je sice pravdou, že v Německu pozice generálního ředitele státní služby neexistuje, na tamních ministerstvech ale pracují státní tajemníci, kteří jsou jmenování doživotně a jsou díky tomu imunní vůči politickým tlakům, které do státní správy prostě nepatří. To se v případě přijetí této verze služebního zákona v ČR nestane.

Úsvit nemůže podpořit stávající podobu dohody vládních stran, ODS a TOP09, protože tato dohodaneobsahuje ani jeden z možných mechanismů garance dlouhodobé profesionality naší státní správy.

Tomio Okamura – předseda hnutí Úsvit přímé demokracie
Ing. Radim Fiala – předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit
Marek Černoch – místopředseda hnutí Úsvit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…