Úsvit přímé demokracie: Neřečníme, ale pracujeme

12.11.2013 14:08

Poslanecký klub na svém druhém zasedání projednal další návrhy zákonů, které předloží v nejbližší možné době k projednání sněmovně.

Úsvit přímé demokracie: Neřečníme, ale pracujeme
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Dnes poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie rozhodl o předložení dvou novel zákona o dani z přidané hodnoty, které zde máme připravené již v paragrafovaném znění. O tyto úpravy žádají léta živnostníci, firmy i podnikatelské svazy - Hospodářskou komorou počínaje, Svazem průmyslu konče.

V prvním návrhu novely zákona navrhujeme, aby si plátce DPH nárokoval odpočet daně až po zaplacení faktury a zároveň ten, kdo odvádí daň na výstupu, platil daň až po přijetí platby.

Platit daň z příjmu, který jsem neměl, je přece nejen do nebe volající hloupost, ale také do nebe volající nespravedlnost. Z praxe známe případy, kdy neplatič nejen nezaplatil fakturu, ale zároveň si za tuto fakturu nechal od státu vyplatit vratku DPH - za platbu, kterou nezaplatil.

A naopak - slušný živnostník nejenže nedostane od podvodníka platbu za svoje zboží nebo službu, ale navrch ještě musí zaplatit DPH za to, o co byl v podstatě okraden. Slušní podnikatelé se tak cizí vinou dostávají do platební neschopnosti, což má pak negativní vliv také na pracovní místa.

Trpět nespravedlnost jen proto, aby měl Finanční úřad jednodušší život, nám nepřijde systémové. Přednost musí mít v tomto případě občan, živnostník či firma a NE pohodlí a lenost státu.

V tomto duchu je také druhá námi navrhovaná právní úprava zákona o DPH. Ta ruší zákonné ručení za odvod daně z přidané hodnoty příjemcem plnění od nespolehlivého plátce.

Chtít po občanech či firmách, aby zodpovídali za to, zda jejich obchodní partner platí, či neplatí daně, to je také z hlavy nějakého mimozemšťana. Pokud stát chce, aby neplatiči daní nepodnikali, ať jim zruší firmy, nebo je sankcionuje jinak. Ale nemůže opět vlastní povinnosti převádět na druhé. Tím spíše, že občan nemá šance ani moc nadějí v reálném čase zjišťovat aktuální platební morálku cizích firem. Některé obchody probíhají v delším horizontu a ze solidní firmy se často přes noc i díky druhotné platební neschopnosti může kdykoli stát neplatič. 

Opravit jasné bezpráví je logické a je spíše psychiatrickou záhadou, proč se dosavadní politici dodnes takové úpravě bránili.

Pokud namítnete, že jsme také politici - tak ano - my ovšem nic planě neslibujeme, my zde předkládáme hotové návrhy zákonů, které stačí pouze schválit parlamentem.

Závěrem mi dovolte, abych zveřejnit připravovaný projekt Akademie hnutí Úsvit přímé demokracie.

Od příštího roku zahájíme postupně ve všech krajích republiky pásmo školení pro veřejnost zdarma, jehož cílem bude pomáhat běžným lidem zorientovat se v široké škále problémů tak, aby mohli lidé lépe obhájit svá práva i bez potřeby drahých advokátů, na které většina lidí nemá peníze.

Odborníci budou zdarma školit formou přednášek širokou veřejnost jak postupovat například v problematice exekucí, podvodníků, lichvářů, šmejdů, jak dostat problém na zastupitelstvo, jak získávat informace od radnic, úřadů i ministerstev, jak s těmito informacemi pracovat atp.

Cílem je pomoc běžným lidem v boji s byrokracií a bezprávím v naší zemi.

Občany, kteří se chtějí více aktivně zapojit, chceme seznámit také s tím, jaké mají jako občané možnosti zapojit do veřejného dění.

Cílem je se naučit, jak lidem pomoci s tím, co je tíží.

Akademie bude organizovat jednak pravidelné odborné přednášky po celé ČR a jednak to bude i soubor poradenských služeb.

Fungování budou zajišťovat jednak odborníci na legislativu a veřejnou správu a také specialisté na konkrétní obory.

Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…