Váhalová (ČSSD): Jak by asi dopadlo referendum v Československu?

23.09.2014 14:38

Referendum o nezávislosti Skotska ukázalo, že většina Skotů dává přednost zachování Velké Británie. Byla tak zachována Unie, která vznikla v roce 1707, kdy Skotsko přijetím zákona o Unii rozpustilo svůj sněm a vyslalo své poslance do anglického parlamentu a vznikla Velká Británie.

Váhalová (ČSSD): Jak by asi dopadlo referendum v Československu?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Bylo to období velkého rozmachu Anglie, získávání kolonií a skotská elita nechtěla zůstat mimo. Zlaté období Velké Británie potom trvalo dalších 250 let a Skotsko bylo jeho součástí. Situace se  změnila až po druhé světové válce. Oslabování impéria, objev ropy i jiný pohled na sociální otázky začaly otevírat otázku větší autonomie od Anglie. Skotsko je bašta levicových Labouristů, kteří v posledních parlamentních volbách získali většinu a pokud by se Skotsko od Velké Británie odtrhlo, naděje Labouristické strany na vítězství ve volbách nad konzervativci by se velmi snížila.

Velká Británie zůstala zachována, ale už dnes je zřejmé, že se velmi změní. Sliby skotským voličům o větší federalizaci ve formě pravomoci v otázkách daní a samosprávy budou muset být splněny. O konečné podobě se ještě bude jednat a očekává se schválení příslušného aktu až novým britským parlamentem. Referendum o Skotsku bude mít dopad nejenom na Anglii, ale také  na Wales, Severní Irsko. Mnoho Angličanů se zamýšlí nad tím, zda je spravedlivé, že angličtí poslanci nemají žádný vliv na záležitosti ve Skotsku, ale skotští poslanci ve Westminsteru rozhodují o otázkách, které ovlivňují Anglii. Nedávný průzkum YouGov ukázal, že 62% Angličanů si myslí, že by skotští poslanci rozhodovat neměli.

Velká Británie má před sebou ještě hodně práce, jak se s novou situací vypořádat. Na druhé straně výsledek skotského referenda přinesl velkou úlevu pro mnohé další země Evropy, které diskutují o podobných otázkách. Svět se globalizuje a není moudré se dělit na malé státy, je potřeba hledat to, co nás spojuje a ne to, co nás rozděluje. Škoda, že takto neuvažovali politici Československa v roce 1992, kteří bez referenda umožnili jeho rozdělení. Velká Británie tak zůstává silným státem, zatímco malé státy jako Česká republika a Slovensko se potýkají s mnohými problémy v rámci EU.

Dnes už jen s povzdechem :,, Kdyby zůstalo Československo, patřili bychom dnes mezi 10 největších států EU a naše šance a postavení by byly úplně jiné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…