Valachová (ČSSD): Jenom zvýšení nemocenské nám nepomůže

11.02.2021 16:21

Projev na 83. schůzi Poslanecké sněmovny 11. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

Valachová (ČSSD): Jenom zvýšení nemocenské nám nepomůže
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Kateřina Valachová v pořadu Horké téma

Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vážená vládo,

já bych chtěla podpořit tento návrh, protože jsem přesvědčena o tom, že zvýšení příspěvku k nemocenské za karanténu nebo případnou nemoc v důsledku COVID-19 je správná cesta, samozřejmě nikoliv jediná, ale správná cesta, jak zajistit, abychom byli schopni uvést zemi zpátky do normálu a abychom zajistili bezpečí, v tomto případě zaměstnanců a zaměstnankyň.

Chci ale připomenout, že nejde jenom o to, abychom odstranili trestání za nemoc, které tedy zvláště v dobách pandemie pokládám za absolutně nepřijatelné. I když přisvědčuji svému předřečníkovi, že ano, souvisí to vůbec celkově s přístupem k tomu, jak máme zajištěnou v České republice nemocenskou, řekněme, i mimo pandemii. Ale nechci se vracet k této debatě o obnovení nemocenské od prvního dne, ač si myslím, že tato věc nám právě v boji s pandemií pomáhá, a bylo by to určitě horší, kdyby tomu tak nebylo.

Nicméně současně chci přisvědčit těm předřečníkům - a budu se do určité míry opakovat, nicméně to tady chci znovu zdůraznit na Poslanecké sněmovně - že samozřejmě aby fungovaly věci na tisíc procent a boj s pandemií byl účinný, tak jenom zvýšení nemocenské nám nepomůže. To je otázka důstojnosti v nemoci, otázka toho, aby lidé dodržovali opatření, nebáli se hlásit kontakty. Ale ruku v ruce s tím musí jít testování, bezpečí na pracovištích, zajištění ochranných pomůcek, úprava počtu zaměstnanců na pracovištích. Zkrátka tyto věci musí fungovat ruku v ruce.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Chtěla bych trochu povzbudit naše ministry, jak Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí, v tom, abychom po roce pandemie byli na naše provozy, podniky a firmy - protože průmysl se od jara v podstatě nezastavil - trochu přísnější v tomto z hlediska bezpečí zaměstnanců a zaměstnankyň na pracovištích. Můžeme si říkat dobré příklady, jako je Škoda Auto nebo Třinecké železárny. A já jsem samozřejmě na tyto naše podniky hrdá, včetně toho, jak přistupují dneska firemní kultury k ochraně a bezpečnosti práce právě v době pandemie. Děkuji jim za to. Nicméně nelžeme si, poslanci a poslankyně, že takto to funguje ve většině našich provozů, firem, směnných provozů, podniků. Není to tak. Bavíme se o tom při každém prodlužování nouzového stavu. Na nás jako na poslance a poslankyně se obracejí lidé, kteří nám popisují, čemu čelí. Upozorňují nás na to měsíce Českomoravská konfederace odborových svazů, ale také odborové svazy zdravotníků či Česká lékařská komora. Neměli bychom se tvářit, že tyto jejich varovné signály jsou nepravdivé, a nechat se unášet pouze těmi dobrými příklady těch našich poctivých firem, které bezpečnost práce v době pandemie nepodceňují.

Chci vám jenom přečíst komentář stran zaměstnanců, který jsem dostala právě při projednávání tohoto bodu. A byla to reakce na moje předřečníky, kteří právě na takovouto praxi ve fabrikách upozornili. "Situace je ještě horší, a to včetně zastrašování, abychom nechodili na testy. Jen tři až pět dnů doma, než opadnou horečky, a pak hajdy zpátky k pásu či do pokladny supermarketu. Živnostníci krachují a velký průmysl jede dál, jako by se nechumelilo."

Chtěla jsem vám to takto přečíst, protože si myslím, že něco pravdy na tom bude. A je pravda, že týden od týdne slyším o takovýchto praktikách více a více. Proto vás chci, poslanci a poslankyně, vyzvat, abychom kromě zvýšení nemocenské v karanténě tak, jak je nyní projednáváno, a je to správný krok vlády, přistoupili také k tomu, abychom po roce dali jasná pravidla pro bezpečnost na pracovištích v době pandemie a zaměstnancům toto zaručili.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.