Volný (ANO): Lidé mají potřebu hrát hazard, ale nesmí to škodit dětem

07.07.2015 20:01

Projev na na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 7. 2015 k bodu Návrh poslance Jana Volného na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách.

Volný (ANO): Lidé mají potřebu hrát hazard, ale nesmí to škodit dětem
Foto: ANO
Popisek: Jan Volný

Novela zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů. Předkládám tuto novelu ve třech základních změnových bodech. Hlavním principem navrhované právní úpravy navrhuji zvýšit sazbu odvodů z loterie a jiných podobných her. Sazba odvodu loterií a jiných podobných her bude navýšena o pět procentních bodů ve všech dílčích základech odvodu z loterií a jiných podobných her. A to odvod z loterií, z kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových her a hodnotových sázkových her, z ostatních loterií a jim podobných her.

Dále navrhuji zvýšit poplatek za jedno technické zařízení a den na 110 korun, ve kterém každý z povolených přístrojů a zařízení je povolen, tedy z 55 korun za den na 110. Dále navrhuji změnu poměru rozpočtového určení odvodů z loterií a podobných her. Nově tedy bude dílčí odvod z výherních loterií, přístrojů a jiných technických zařízení mezi rozpočty obcí a státním rozpočtem v poměru 60 ku 40 ve prospěch obcí. Navrhovaná právní úprava je plně slučitelná s právem Evropské unie a respektuje všechny závazky, které pro Českou republiku v této oblasti z členství v Evropské unii vyplývají. Pro tento návrh budu navrhovat zkrácení doby pro projednávání ve výboru 50 dní.

Tato novela zákona je pouze dílčí krok všeho toho, co se zavázala tato vláda učinit. Jistě všichni víte, že příští týden jde do legislativního procesu velká novela moderního zákona, kterou po nás požaduje Evropská unie na jedné straně, ale na druhé straně nás svazuje notifikačními pravidly, která jsou složitá a mohou být velice dlouhá. Proto jsem si dovolil navrhnout úpravu tohoto zákona novelou, abychom získali čas, v klidu projednali do konce roku bez nutnosti notifikace základní parametry loterijní branže. Předpokládám, že 25 % je snesitelné navýšení. Je pravdou, že všechny kategorie loterií a hazardních her nejsou ve stejné ekonomické hladině. Věřím tomu, že kurzové sázky a číselné loterie mají ekonomiku jinou než jsou hrací automaty a ostatní hazardní hry. Mají i jinou společenskou problematiku a mají i jiné dopady do celé společnosti. Toho jsem si vědom, proto je toto navýšení opravdu velice mírné a myslím si, že v této době snesitelné. Oproti 25 % celkového navýšení daně se navyšuje poplatek za říkáme tomu železo a den. To znamená za jeden hrací automat a den v provozu z 55 na 110 korun. To si myslím, že je už první krok nejenom k tomu vybrat víc daní, jak nám je podsouváno, ale je to i krok k tomu, aby došlo k určité redukci resp. koncentraci těchto hracích automatů do již přijatelných podob. 

To znamená do smysluplných heren, které budou mít jasná pravidla hry, a nebudou nám automaty stát po jednom, po dvou, po třech kusech v každé restauraci, v každé diskotéce, kam chodí naše děti. Ekonomika už provozovatele donutí k tomu vybírat si lukrativní místa, koncentrovat tyto přístroje v jeden prostor a udělat k tomu takové zázemí, aby splnila účel, to znamená splnila potřebu lidí hrát hazard. Já věřím tomu, že ta potřeba je, ale aby neškodila našim dětem, neškodila lidem nižší sociální třídy, kteří chodí do restaurace na pivo po práci a potom tam nechávají celé výplaty. Vím, že tato novela neobsahuje a ani nemůže obsahovat právě to bolestivé internetové hraní, které jasně a čitelně zpracovává velký moderní zákon, který následuje této mé novele.

Pozastavím se ještě k tomu poměru určení daní. Ano, poměr se mění z 80 na 20, na 60 na 40, nicméně obce po platnosti tohoto zákona oproti roku 2013 a 2014 dostanou o skoro 300 milionů víc. To znamená, my jim sice ten poměr trošičku měníme, nicméně v celkovém objemu získají víc. Pokud bychom vycházeli z toho, že se nezmění počet hracích automatů po platnosti tohoto zákona a my počítáme s mírným úbytkem, vychází, že by státní rozpočet měl získat o 2,4 mld. korun navíc, z toho zůstane státnímu rozpočtu 1,1 mld. a zhruba 278 mil. přijde navíc obcím k tomu, co dostávají k dnešnímu dni, resp. ročního objemu. Proto vás prosím o podporu této drobné novely. Myslím si, že pokud se přijme, bude to pro nás i takové nějaké zrcadlo, jak by potom měl zareagovat ten velký zákon, který se bude projednávat díky notifikaci možná půl roku, možná tři čtvrtě roku, a my už budeme mít nějakou zpětnou vazbu, jak zareagovala tato novela, a budeme podle toho umět dotvořit případně v legislativním procesu velký zákon.

Vyjádření SPELOS k návrhu poslance Volného ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu