Vondra (ODS): Bez jádra to nepůjde

20.02.2021 16:27

Komentář na facebookovém profilu k nutnosti jaderné energetiky

Vondra (ODS): Bez jádra to nepůjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Byla zveřejněna studie, kterou si společně objednaly dvě parlamentní frakce v Evropském parlamentu – naše ECR a Macronova Reneaw. Vypracovali ji akademici z oblasti přírodních i hospodářských věd, energetiky i matematického modelování. Mezi recenzenty je např. William Nordhaus, nositel Nobelovy ceny za ekonomii.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Třísetstránková studie na příkladu dvou států – Nizozemí a České republiky – dokazuje, že dosažení uhlíkové neutrality v EU v roce 2050 bude bez využití jádra, tedy jen s preferovaným využitím energie z větru a slunce, mnohem dražší, možná i nedosažitelné. Platí to i pro Nizozemí, které má díky poloze u Severního moře výborné podmínky pro využití energie z větru – i v jejich případě budou bez jádra náklady minimálně o pětinu vyšší. Tím víc to platí pro ČR, kde jsou podmínky horší.

Studie detailně srovnává nároky elektráren na „zábory území“ i náklady na jejich provoz v čase (stabilita dodávek). Práce také vysvětluje, proč nyní převažuje mínění, že jaderná energie je příliš drahá: je to tím, že k jádru není přistupováno stejně jako k energii z větru a slunce. Pokud odstraníme ideologicky řízenou diskriminaci jádra, kterou v EU prosazují „zelení“ politici, dostaneme bilanci do jiného světla. Jádro bude podstatně levnější!

Studie také dokládá, že samotné dosažení uhlíkové neutrality v EU v roce 2050 bude mít jen zanedbatelný dopad na klimatickou změnu v případě, že se ke stejnému cíli nepřihlásí i ostatní státy světa. Jde zkrátka o rizikový podnik a sázka na jádro pomůže snížit jeho ekonomické dopady.

Vyzýváme proto k „nukleární renesanci“! Vyzýváme k ní hlavně EP, který se nyní ve své většině staví k jádru negativně. Zájemci si mohou stáhnout studii i její zkrácené znění v angličtině ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.