Votava (ČSSD): Budu napjatě očekávat, zda ministr Babiš splní své dřívější sliby

30.06.2015 20:01

Budu napjatě očekávat výsledky zítřejší diskuze mezi hejtmany a vládou, zejména to, zda se ministr Babiš zachová vůči krajům čestně a splní své dřívější sliby, říká šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava a dodává:

Votava (ČSSD): Budu napjatě očekávat, zda ministr Babiš splní své dřívější sliby
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Změna výnosů z rozpočtového určení daní je jedním z dluhů, které vůči krajům máme. Novela tehdejšího ministra financí v roce 2012 snížila krajské rozpočty zhruba o 3,5 miliardy korun ročně. Tyto peníze chybí při údržbě komunikací nebo při sociálních a rozvojových programech. Přitom kraje svými ekonomickými výsledky dokazují, že jsou dobrými hospodáři.

Jako předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny jsem uvítal vládní novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která vrací koeficient prostředků pro kraje z celkově vybraného DPH od kalouskových 7,86 % zpět na úroveň 8,92 %. Vláda tuto úpravu sněmovně doporučila a rozpočtový výbor ji svou většinou vzal za svou, což během poslední sněmovní schůze správně konstatoval i ministr financí Babiš. Jeho závěrečnou repliku, že možná dá těch 3,5 mld. „na potřebnější věci“, chápu spíše jako nechtěný důsledek slovního ping-pongu s opozicí než jako seriózní záměr.

Krajům bychom měli bez řečí dát to, co jim Kalousek sebral. Nevím, co může být potřebnějšího, než vrátit lidem v krajích 3,5 miliardy korun, o něž je připravilo nepromyšlené rozhodnutí bývalého ministra financí.

Příležitost dostát svým slibům bude mít ministr Babiš už zítra

Vládní návrh zákona, který úspěšně prošel do druhého čtení ve sněmovně, by se v koalici jen tak zpochybňovat neměl. Proto doufám, že Ministerstvo financí ČR bude k novele zákona o rozpočtovém určení daní zachovávat konzistentní postoj. Také doufám, že se nebude opakovat případ novely zákona o pojišťovnictví, kde rezort během krátkého času diametrálně změnil názor. A nejde zdaleka jen o dřívější sliby a veřejně deklarovanou podporu. Příležitost dostát svým slibům bude mít ministr Babiš už zítra.

Proto očekávám, že se nepovede debata ve smyslu, zda by nižší než plánovaný výběr daní měly odskákat kraje, potažmo lidé, kteří v nich žijí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…