Výborný (KDU-ČSL): Pojďme otevřít a dokončit rozpravu k rodičovskému příspěvku

06.11.2019 19:14

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 11. 2019 ke třetímu čtení vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů

Výborný (KDU-ČSL): Pojďme otevřít a dokončit rozpravu k rodičovskému příspěvku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu velmi stručný. Mám pocit, že pokud toto sleduje veřejnost - a doufám, že ne - tak z toho musí být naprosto zmatená a my jsme naprosto nesrozumitelní, nepochopitelní a směšní. Ale já se musím tady ohradit proti jedné věci: paní ministryně tady hovořila en bloc o tom, že opozice s ní jednala o nějakém návrhu. Tak já mohu za KDU-ČSL jednoznačně říci, že od paní ministryně jsme žádný návrh nedostali a stejně tak jsme ani s paní ministryní, přestože jsem ji k tomu opakovaně vyzýval, že by bylo dobré, abychom si všichni, a ne někde interně, ale veřejně sedli a bavili se o tom, zda jsme schopni dojít k nějakému konsenzu i ve věci daňového balíčku vyzýval, tak nikdy s ničím takovým nepřišla. Takže, paní ministryně, která tady není, tak pokud stojí tady a neposlouchá mě, tak pokud budete někdy hovořit o opozici, buďte tedy konkrétní, prosím, protože skutečně u KDU-ČSL nic takového nebylo.

A já bych chtěl požádat; jsou tady jasně dané návrhy, nerad bych trávil příští půlrok tím, že se budeme vracet k něčemu, co dneska bylo odhlasováno, protože všechny pozměňovací návrhy u pětsetdevítky, daňového balíčku, byly odhlasovány. Myslím, že nemá smysl to tady zpátky vracet. A pokud skutečně pro vás je stejnou prioritou jako pro KDU-ČSL rodiče, rodiny a rodičovský příspěvek, tak myslím, že je úplně malicherné ze strany paní ministryně Schillerové a hnutí ANO se tady přít o to, jestli má být ve středu odpoledne nebo navečer odhlasován rodičovský příspěvek a v pátek dopoledne daňový balíček, nebo obráceně. Je to tady od nás jasně dané na stůl, pojďme otevřít a dokončit rozpravu k rodičovskému příspěvku. To totiž ty lidi venku zajímá. To jsme jim slíbili, je na tom shoda napříč Sněmovnou a to spravedlivé navýšení rodičovského příspěvku pro naše rodiny je pro nás pro všechny prioritou. Tak nerozumím tomu, proč si ty rodiče někteří z vás a musím říct z vládní koalice berete jako rukojmí. Pojďme to tady doprojednat, je to naprosto jasné, dané. V pátek si tady vláda dokončí a odhlasuje ve finále to, co tady na sílu protlačila, to je úplně jiná věc. Nemá smysl se tady teď k tomu vracet. Ale pojďme hlasovat o těch návrzích, které tady jsou.

A věřím, že vláda přistoupí na to, co jsme jí férově nabídli, protože mimochodem paní ministryně Maláčová minulý týden v neděli paní ministryně - kdyby mě poslouchala, ona mě neposlouchá - tak minulý týden v neděli garantovala veřejně na jedné soukromé televizi, že v pátek minulý týden bude rodičovský příspěvek odhlasován. Že to je prioritou sociální demokracie, prioritou vlády a já jsem jí slíbil, že jí v tom pomůžeme. Tak v pátek to nešlo, to jsme si vysvětlili, že to bylo trošku věcí paní ministryně, nebudu říkat, co to bylo, prostě nešlo to. Jde to dneska navečer. Já jsem připraven a věřím, že, je 16.24, v 18.24, paní ministryně, stihnete to do zpráv, stihnete to do zpráv, pojďme to odhlasovat! Rodičovský příspěvek! Máte na to jedinečnou příležitost. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.