Výborný (KDU-ČSL): Zrušení superhrubé mzdy je hazardem s veřejnými financemi

21.11.2020 8:32

Komentář na facebookovém profilu ke zrušení superhrubé mzdy

Výborný (KDU-ČSL): Zrušení superhrubé mzdy je hazardem s veřejnými financemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Musím se přiznat, že když jsem se ve tři ráno dostal do postele, úplně dobře se mi neusínalo. Celé noční jednání a schválení rozsáhlých daňových změn včetně zrušení superhrubé mzdy je totiž opravdu hazardem s veřejnými financemi. Proto jsme tyto změny nemohli jako poslanci KDU-ČSL podpořit. Ano, vítáme, že většina ve Sněmovně podpořila náš návrh na zvýšení daňového bonusu pro rodiny s 3 a více dětmi. V tom výsledku to není rozpočtově nic dramatického. Mimochodem se takto mohlo postupovat i v rámci vyšší slevy na poplatníka a nechat být superhrubou mzdu. Lidem (všem a spravedlivě!) bychom pomohli. Navrhovali jsme to. A přitom bychom nezpůsobili tak drastický propad rozpočtových příjmů, jak na straně státu, tak i měst a krajů. Jen pro můj Pardubický kraj to bude roční propad o 800 miliónů.

Ty dopady totiž budou obrovské. A bude se s tím muset vyrovnat jakákoli příští vláda resp. vlády. V současné situaci jsou dopady do rozpočtů obcí, měst a krajů v řádu miliard korun. Fakticky to znamená, že samosprávy mohou začít předělávat připravené rozpočty na příští rok. Bohužel je to obrovská nezodpovědnost, na kterou doplatí naše děti. Ten dluh prostě jednou někdo bude muset zaplatit. ANO jako vládní strana s podporou komunistů a SPD tu drancují udržitelné veřejné finance. A divím se ČSSD, na co čeká...

A snad ještě drobná, ale důležitá věc. Ještě je zde Senát, určitě se pokusíme o možné změny k lepšímu, pomoci přes RUD minimalizovat dopady nejen na obce, města a kraje apod.

A pokud jde o logickou připomínku, že to byla i ODS a co na to my, jako potenciální koaliční partner? Netěší mě to, ale řekli jsem si pozice předem a nepřekvapovali se. ODS to měla ve volebním program v roce 2017 a s tímto slibem svým voličům kandidovala. Rozumím tomu, že nechtěla svůj slib popřít. I když jejich starostové a hejtmani z toho určitě nadšení nejsou. To vím. My jsme to neslibovali, proto jsme tento hazard nepodpořili. Ale my netvoříme projekt z roku 2017, ale NADĚJI NA ZMĚNU v roce 2021. A holt nám nezbývá nic jiného, než že se s těmi dopady budeme muset společně vyrovnat. Věřím, že to po úspěšných volbách dokážeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.