Zahradil (ODS): Orbán je jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec

05.04.2022 10:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům voleb v Maďarsku.

Zahradil (ODS): Orbán je jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Je třeba to napsat.

Viktor Orbán je po včerejšku nepochybně nejen nejúspěšnějším politikem “postkomunistické” části Evropy, ale i jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec.

5x vyhrál parlamentní volby, z toho 4x za sebou v řadě, čímž se vyrovnal Angele Merkelové. Celkem bude premiérem 20 let, což je bezprecedentní.

Jeho politické koncepce jsou hojně kritizovány - tzv. neliberální demokracie, velké Maďarsko, příchylnost k východním režimům atd. Jenže, ať se to komu líbí či ne, jsou zcela legitimní. A kdo si přečte nějaký Orbánův rozhovor nebo článek, zjistí, že nejde jen o nějaký mělký a těkavý populismus (jako třeba u Babiše), ale o solidně vyargumentovaný a promyšlený komplexní pohled na minulost, současnost i budoucnost. Ano, je to antiteze levicově liberálního mainstreamu, který dominuje současné EU. Je to antiteze “open society” George Sorose, z něhož se v průběhu času stala Orbánova Nemesis. Je to antiteze třeba i takového Václava Havla. Lze s tím vášnivě nesouhlasit a polemizovat. Ale také už je načase, aby si alespoň ti rozumnější z Orbánových odpůrců něco z výše uvedeného konečně přiznali a aby to také začali respektovat (což neznamená souhlasit).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.