Komunisté nadávali na vyslání vojáků k hranicím Ruska. Nechte těch keců, okřikl je Laudát. Žvaníte, zvedněte zadek, dostalo se mu. Promluvili i Okamura a Kalousek

12.07.2017 14:55

Jen pár dní před letním poslaneckým volnem se dokázali politici ve Sněmovně ještě pěkně pohádat. Jednali totiž o možnosti vyslání necelých tří stovek vojáků do Pobaltí. To se ale nelíbilo zejména komunistům, kteří hovořili o zbytečném válčení. „To je skutečná nehoráznost,“ reagoval na to František Laudát (TOP 09). Šéf topky Miroslav Kalousek dokonce komunisty označil za pátou kolonu ruského prezidenta Vladimira Putina. Návrh nakonec prošel, musí jej ovšem ještě schválit senátoři.

Komunisté nadávali na vyslání vojáků k hranicím Ruska. Nechte těch keců, okřikl je Laudát. Žvaníte, zvedněte zadek, dostalo se mu. Promluvili i Okamura a Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát a Jan Volný

Poslanci dnes odhlasovali, že česká armáda bude moci vyslat až 290 vojáků do aliančních mnohonárodních bojových uskupení v Pobaltí. Pro návrh hlasovalo po delší diskusi 119 poslanců, potřeba bylo ale nejméně 101 hlasů. S návrhem ještě musí souhlasit Senát, ten ho má na programu schůze ve druhé polovině července.

Halasně se proti návrhu vyslovovali zejména komunisté a nakonec jako klub pro normu nehlasovali. Jenže právě diskuse a slovní přestřelky mezi levicí a pravicí byla výživná, až místy zábavná.

Hodně dlouhý přednes měl k poslancům zejména komunista Alexander Černý. Ten se snažil poslance varovat před přijetím návrhu.

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

„Takže my posílíme svoji kredibilitu vůči pobaltským zemím, Německu a Kanadě a úplně je nám fuk, co se stane s bezpečností celosvětově. Tenhle krok, který teď učiníme, schválíme-li vyslání našich vojáků na dva a půl roku dopředu, protože tam budou až do konce roku 2018, tak tenhle krok dramaticky bezpečnostní situaci České republiky zhorší, ne zlepší,“ varoval Sněmovnu.

Černý také připomněl, že KSČM již dlouho usiluje o to, aby bylo vypsáno referendum o vystoupení ČR z NATO.

Černý: Vojáci NATO jsou jen vykonavatelé politické vůle!

„Na posledních konferencích o bezpečnosti, které se konaly mimo jiné i tady ve Sněmovně zhruba před měsícem, se už někteří zúčastnění dokonce zmínili o tom, že Aliance v té podobě, v jaké ji známe teď, není to pravé ořechové. My se na ni díváme docela s despektem. Postoj KSČM k Alianci je všeobecně znám. Chtěl bych jenom upozornit na to, že vojáci, tedy opravdová Aliance, jsou jen vykonavatelé politické vůle. Nejvyšším orgánem, který rozhoduje v Severoatlantické alianci, není sbor náčelníků štábů, nebo nějaká jiná ryze vojenská organizace, instituce. Jsou to ale prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie plus Spojené státy, Kanada, a tak dále,“ zmínil Černý a ironizoval fakt, že čeští vojáci už operují prakticky všude:

„Připravujeme je na vyslání prakticky kamkoliv kromě snad severního a jižního pólu. A možná se držíme trošku zpátky v námořních operacích. Včera bylo v Černém moři zahájeno velké vojenské cvičení, pochopitelně pod vedením Spojených států amerických. Opakuji – cvičení pod vedením Spojených států amerických v Černém moři, nikoliv v Mexickém zálivu, nikoliv v Atlantiku.“

A celou misi označil za „podivnou“. Poukázal přitom mimo jiné na to, že ruští vojáci cvičí jen na ruském území. „Tak o jakém ohrožení mluvíme?" tázal se.

Čeští vojáci totiž mají být v Pobaltí v rámci akce zvané „posílená předsunutá přítomnost NATO“, jíž prý Aliance reaguje „na ruskou hrozbu“. „Jedná se o přiměřenou reakci na změněné bezpečnostní prostředí vyvolané agresivními kroky Ruska vůči Ukrajině,“ stojí k tomu ve zdůvodnění návrhu s tím, že v Pobaltí a v Polsku bude celkem asi 1200 vojáků.

Vždyť to na Krymu bylo gaunerství

Jenže připomínky komunistů pěkně rozpálily zejména topkaře. „To, co tady komunisti předvádějí poslední dobou, je skutečná nehoráznost! Neměli bychom k tomu mlčet. Jestli se pan Černý diví a tady mluví o nějakých hrách, tak přeci nebyly to hry, bylo to gaunerství, co předvedlo Rusko na Krymu a co předvádí dodnes na Ukrajině. Běžte se podívat do ukrajinských kostelů, kde jsou tabla s mrtvými syny, kteří nedělají nic jiného, než že brání své legitimní území! Nechte těch nehorázných keců, které tady zkoušíte na nás!“ zaburácel směrem k lavicím poslanců KSČM František Laudát (TOP 09).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„To, co předvedl kolega Laudát, je docela úsměvné,“ bránil se Černý. A na jeho obranu se přidal i jeho kolega Zdeněk Ondráček.

„Nevím, kolik z vás mělo tu odvahu, zvedli zadek a jeli se podívat do těch oblastí, o kterých pan kolega František Laudát tak krásně hovoří, jak se tam hrozně v tom Donbasu žije a co se tam všechno děje, aby se sami přesvědčili. Protože žvanit o něčem, co jsem na vlastní oči neviděl, může opravdu někdo, jako pan kolega Laudát!“ zaburácel.

O slovo se vzápětí přihlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a rozhovořil se o páté koloně prezidenta Vladimira Putina. „Vezmu-li si tu diskusi včera ke smlouvě Evropské unie s Kanadou, vezmu-li si tu diskusi i dnes, tak je skutečně dobře, že dnes už ani netajíte, že jste pátou Putinovou kolonou. Vy se s tím vůbec netajíte. Jenom je potřeba to také naprosto jasně pojmenovat a to pan poslanec Laudát udělal,“ řekl.

Kováčik: My se radit nepotřebujeme

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ovšem k tomu podotkl, že komunisté jen řekli svůj názor a Kalouskovi vmetl, že komunisté se na rozdíl od zástupců jiných stran nechodí radit na žádné cizí velvyslanectví.

Stranou nezůstal ani předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, podle kterého by se mělo pobaltským státům pomáhat v budování vlastních obranných sil. Okamura se tak vyjádřil proti návrhu. „Expediční síly NATO zde významně zvýší napětí ve vztahu k Rusku. Posíláme naše vojáky do prostoru, kde může dojít k obrovské eskalaci válečného nebezpečí v Evropě,“ pozdvihl prst.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Čeští vojáci by měli působit v Litvě a v Lotyšku celý příští rok a ještě v lednu následujícího roku

Mise bude podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) významným příspěvkem českého angažmá v NATO. Posilování východního křídla Aliance podle něho patří mezi klíčové priority NATO. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o výraz solidarity a ochoty naplňovat princip kolektivní obrany a nedovede si prý představit, že by Česká republika v tomto váhala.

V Litvě už čeští vojáci působili na začátku letošního roku na společném cvičení zemí Visegrádu, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a Pobaltí. V minulosti také hlídali čeští piloti vzdušný prostor pobaltských zemí. České stíhačky by se do ochrany pobaltského nebe měly znovu zapojit přespříští rok.

Debata k návrhu pokračovala ale i mimo zdi dolní komory Parlamentu.

Třeba komunista Zdeněk Ondráček na svůj facebookový profil poznamenal: „Přátelé, poslanci právě schválili vyslání necelých tří stovek vojáků do Pobaltí. Velet jim tam budou Němci, Kanaďané, Angličani a samozřejmě Amíci. Tato tupá hra na ostrašení Ruska, která nás přímo zatahuje do možné války, a o tu jim už nějaký čas přeci jde, přičemž toto je jen další krůček k její realizaci, přijde naši státní pokladnu na 362 mil. Kč. Když jsem chtěl do kapitoly MV přidal 300 mil. Kč na stabilizační odměny policistů a hasičů tak mi bylo sděleno, že na to nejsou v rozpočtu peníze. (Na bezpečnost peníze nejsou, ale na válčení ano? Podívejte se, kdo jak hlasoval, až se budete rozhodovat komu dát svůj hlas!)“

„Viděla jsem ten průběh, hnus, sedí tam většina vlastizrádců!“ ... „To je šílený!“ ...  „To mohla schválit pouze banda blbců!“ reagovali mu na to jeho „facebookoví přátelé".

... asi někde točí zmrzlinu

Na sociální síti se vyjádřil i Miroslav Kalousek. „Kdybychom politikařili, nebo točili někde zmrzlinu, jak mají vládní strany ve zvyku, komunisté by prosadili svou. Vláda vlastní hlasy neměla,“ reagoval na průběh hlasování na svém Twitteru předseda TOP 09 a zopakoval tam, že KSČM se v diskusi v Poslanecké sněmovně už ani netají tím, že jsou pátou Putinovou kolonou. „A nejsou osamoceni,“ dodal.

Návrh byl už totiž na úterním programu jednání, ovšem vzhledem k poměrně nízkému počtu poslanců v sálu nebylo jisté, zda by dostal podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…