Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2019 15:41:00

Čtyřicet senátorů žádá odvolání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové

Čtyřicet senátorů žádá odvolání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové

Otevřený dopis předsedovi vlády, ke kterému se k dnešnímu dni připojilo 40 senátorek a senátorů

 My, níže podepsané senátorky a senátoři Parlamentu České republiky, žádáme předsedu vlády České republiky Andreje Babiše o okamžité podání návrhu prezidentu republiky na odvolání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, která podle nás už poněkolikáté nezvládla své povinnosti vyplývající z funkce ministryně.

Dokazuje to incident ze středy 27. března 2019, kdy se na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO) konala akce pro diplomatický sbor. Všichni diplomaté a zástupci dostali předem z MPO pozvánky. Na začátku setkání však velvyslanec ČLR Čang Ťien-min přišel za ministryní Novákovou a požadoval, aby byl z jednání vykázán tchajwanský zástupce (ředitel kanceláře TECO, pan Chung-I Wang). Čínský zástupce argumentoval tím, že odchod tchajwanského zástupce je nezbytný, pokud nechce naše země mít problémy s plánovanou cestou prezidenta Miloše Zemana do Číny. Jde tedy o jasný nátlak zástupce jiné země na představitele českého státu.

Ministryně Nováková poté zástupce Tchaj-wanu, tedy demokratické země, se kterou máme od roku 1989 blízké ekonomické a kulturní vztahy a obchod s ní dosahuje trojnásobné výše než s ČLR, přede všemi přítomnými diplomaty nechala svým náměstkem Vladimírem Bärtlem vyvést. Velvyslanec ČLR si mohl v případě výhrad stěžovat běžnými diplomatickými kanály. Na místě vyvést delegaci Tchaj-wanu je neslýchané porušení nejen diplomatického protokolu, ale i elementárních zásad slušného chování.

Ministryně Nováková podle nás tímto nevhodným krokem poškodila důležité kulturní a ekonomické vztahy s Tchaj-wanem, a to i přesto, že je zodpovědná za budování ekonomických vztahů. Nedbala na významnou obchodní bilanci, pracovní příležitosti, které tchajwanské firmy Čechům zprostředkovávají, a kulturní spolupráci, kterou s Tchaj-wanem Česká republika má. Nemluvě o nezvládnutí základního diplomatického jednání.

Žádáme proto okamžité odvolání Marty Novákové za pochybení ve funkci ministryně průmyslu a obchodu a zástupci Tchaj-wanu, panu Chung-I Wangovi se hluboce omlouváme.

Miroslav Antl
Lumír Aschenbrenner
Miroslav Balatka
Mikuláš Bek
Michael Canov
Jiří Carbol
Tomáš Czernin
Alena Dernerová
Pavel Fischer
Tomáš Goláň
Václav Hampl
Marek Hilšer
Petr Holeček
Jan Horník
Miluše Horská
Václav Chaloupek
Renata Chmelová
Šárka Jelínková
Lumír Kantor
Ladislav Kos
Rostislav Koštial
Patrik Kunčar
Václav Láska
Zbyněk Linhart
Zdeněk Nytra
Jiří Oberfaltzer
Petr Orel
Zdeněk Papoušek
Herbert Pavera
Přemysl Rabas
Jiří Růžička
Jan Sobotka
Leopold Sulovský
Radek Sušil
Petr Šilar
Jaromíra Vítková
Jiří Vosecký
Miloš Vystrčil
Lukáš Wagenknecht
Hana Žáková

Doplňující základní ekonomické ukazatele (do r. 2017):
Tchaj-wan: 33 investičních akcí / za 27 mld. Kč / 17 000 pracovních míst
Čína: 18 investičních akcí / za 6,7 mld. Kč / 3 000 pracovních míst
(zdroj: CzechInvest)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama