Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2013 14:37:03

TZ Senát podporuje vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání

TZ Senát podporuje vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání

V sídle Senátu Parlamentu ČR se dnes konala tisková konference upozorňující na škrty v oblasti školství v letech 2014-2015 a na snižování platu učitelům.

Na TK vystoupil předseda senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a stínový ministr školství Marcel Chládek, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík a Lukáš Matoška, Iniciativa Za svobodné vysoké školy.

„Plánované škrty mohou být v příštích letech pro české školství smrtící. Nedokáži si představit přípravu strategie 2020 bez promyšleného plánu finanční podpory a bez prodiskutování tak důležitého tématu napříč celým politickým spektrem. Z tohoto důvodu otvíráme debatu na půdě Senátu Parlamentu ČR ke strategii 2020, “ řekl Marcel Chládek.

Předseda ČMOS pracovníků školství František Dobšík zdůraznil, že v petici „Za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání“, která se projednávala na půdě Senátu, upozorňují na takové problémy jako je dlouhodobá podfinancovanost školství, nízká výdělková úroveň pedagogických, ale i nepedagogických pracovníků a nesplnění vládního příslibu posílit v rozpočtu finanční prostředky na platy pedagogů.

Předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice M. Chládek vyjádřil obavu o budoucí vývoj a uvedl: „V roce 2014/2015 díky tomuto plánovanému výhledu dojde k masivnímu propouštění pedagogů, k poklesu mzdy učitele o 1300 korun a nepedagogů o 700 korun a příslušné orgány by se k tomu měly jasně vyjádřit.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama