Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2015 22:58:11

Co si dokazují členové naší vlády?

Co si dokazují členové naší vlády?

Prezident Zeman se rozhodl, že přijme pozvání a zúčastní se v Moskvě sedmdesátých oslav konce nejstrašnější války v našich dějinách a uctí tak památku vojáků, kteří položili životy za osvobození naší vlasti, ale i celé Evropy od nacismu.

 To co následovalo je nejen nedůstojné, ale i trapné. Vláda ČR zvažovala, zda uvolní finanční prostředky na tuto cestu. Jinými slovy řečeno, vláda se rozhodla, že bude řídit prezidenta republiky a úkolovat ho co smí a co ne, kam pojede a kam ne, s kým se setká a s kým ne. Je hrozné, že tato situace se již jednou stala, když kdysi vláda Jiřího Paroubka chtěla takto úkolovat prezidenta Václava Klause.

Prezident republiky dle Ústavy ČR zastupuje stát navenek a je volen v přímém hlasování občany naší země. Uctít památku těch, kteří osvobodili naší zem a zbavili nás nacismu je nejen jeho právem, ale dokonce bych řekl i povinností.  Je prezidentem se všemi pravomocemi, které mu Ústava naší země dává.  Jeho rozhodnuti cestovat kamkoli se nám nemusí líbit, ale vláda nemá právo mu v tom bránit. Boj naší vlády s prezidentem schovávat za mediálně zajímavá gesta zdůvodňující proč by se prezident neměl účastnit toho či onoho je nedůstojné a ve světě nás to staví do nelichotivé pozice. A již vůbec není možné aby cesty našeho prezidenta řídil velvyslanec jakékoli země.  A nové téma zda by měl prezident jmenovat členy bankovní rady je dalším výstřelkem. Prezidenta jsme volili v přímé volbě a pravomoci, které má byly jasně dané. Pokud jsme přistoupili na přímou volbu, nemůžeme dnes prezidentovi odebírat jeho pravomoce, protože on je jediný, který přímou volbou prošel a byl zvolen. Nikdo z těch, kteří dnes mluví o změnách pravomocí prezidenta nezískal v žádném volebním klání tolik hlasů jako on. Naučíme se respektovat demokracii a naší Ústavu a zákony. Nehledejme vždy hned cesty jak je obejít změnou pravomocí tu prezidenta tu kohokoli dalšího. Ten kdo to dělá nerespektuje Ústavní pořádek a pošlapává právo.

 Jan Gabriel

Člen zastupitelstva MČ Praha 11

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama