Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2016 19:51:10

Důstojnost státního svátku k vzniku Československé republiky

Důstojnost státního svátku k vzniku Československé republiky

Nejsem ani politolog, ani sociolog. A nejsem ani stoupenec prezidenta republiky Miloše Zemana. Ale přesto mi to nedá, abych nenapsal pár řádek k dění posledních dní.

Místo oslav státnosti a připomínání odkazu TGM hlavně mladé generaci, se svátek vzniku Československé republiky zvrhl v nedůstojné politické divadlo. Nedovolil bych si jakkoli znevažovat pana Bradyho a naopak si ho jako člověka hluboce vážím. Zároveň jsem přesvědčen, že před rozpoutanou kampaní mnoho z těch, kdo ho dnes oslavují nevěděli, kdo pan Brady je a co vše má za sebou. Také jsem si jistý, že lidí, kteří mají za sebou podobný osud, sice již nežije mnoho, ale jsou tu mezi námi. Lidi, kteří prošli útrapami Osvětimi, Terezína či jiných koncentračních táborů. Lidí, kteří nemají v příbuzenstvu žádného mistra, ale zároveň lidí, kteří za sebou mají velmi silné životní zážitky, lidí, kterým kdyby někdo naslouchal, dozvěděl by se o životě v těchto lágrech mnohé. Každý z nich s sebou nese silný příběh přeživších. A každý z nich by si jistě zasloužil vyznamenání, ale hlavně si zaslouží, aby se o jejich příbězích mluvilo, aby se o nich dozvěděla nejmladší generace a aby se nic takového již nikdy nemohlo opakovat.

A zároveň by se již nikdy neměla opakovat situace, kdy svátek České státnosti bude zneužit k politikaření, a to kýmkoli. Protože dnes je již nade vše jasné, že pan Brady na seznamu oceněných státním vyznamenáním nebyl. A to proto, že jak je již z několika zdrojů jasné, není možné ocenit takovýmto vyznamenáním kanadského občana bez souhlasu Kanadské vlády, o který kancelář prezidenta republiky nikdy nepožádala. Vše ostatní jsou politické hry, které jsou vzhledem k důležitosti státního svátku malé a ubohé a k takovémuto výročí nepatří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama