Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 17:05:00

Zrušení karenční doby přispělo ke zvládnutí epidemie

Zrušení karenční doby přispělo ke zvládnutí epidemie

Přesně před rokem se lidem znovu začaly proplácet první tři dny nemoci. Zaměstnanci od této doby nemusí kvůli obavě z poklesu příjmu chodit nemocní do práce.

 Podle průzkumu agentury STEM/MARK chřipku a další virózy před zrušením karenční doby běžně přecházela třetina Čechů. Po zrušení karenční doby se tak počet nemocných s délkou nemoci do 3 dnů přirozeně zvýšil o 1 734 nemocných na 6 506 měsíčně. Zrušení karenční doby tak přispělo ke zlepšení finanční situace nemocných i omezení šíření nákazy. To bylo velmi důležité pro zvládnutí epidemie COVID-19 v Česku.

„Karenční doba byla nespravedlivá a já ji považuji za trestání zaměstnanců, kteří jsou nemocní. Je spousta domácností, které jen tak tak vyjdou s příjmy. Pak, když člověk onemocní, raději se rozhodne to přechodit, aby rodinný rozpočet neklesl ještě níž. Znovuzavedení proplácení prvních třech dnů nemoci považuji za velkou pomoc. A teď v době koronakrize se ukázalo, že jde o velmi důležitý krok, díky kterému rodiny nepřišly o příjmy,“ říká ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD).

Díky zrušení karenční doby tak nemocní s průměrnou mzdou nepřišli za první 3 dny nemoci o 2 688 Kč. To bylo obzvláště důležité v období vrcholící koronavirové krize. V této době totiž nezřídka byli v karanténě, a tím i na nemocenské, všichni vydělávající členové domácnosti. Například rodina s dětmi, kde oba rodiče vydělávali průměrnou mzdu, tak v době koronavirové krize nepřišla o 5 376 Kč.

Zrušení karenční doby zásadně nezvýšilo rozpočtové výdaje na tuto dávku. Průměrné měsíční náklady na nemocenské po 1. červenci 2019 totiž vzrostly zejména kvůli koronavirové krizi. O tom svědčí i vývoj podílu případů dočasné pracovní neschopnosti (DPN) do 3 dnů před a po zrušení karenční doby. Po zavedení karenční doby se tento podíl zvýšil pouze nepatrně, ze 4,1 % na 4,7 %. Zrušení karenční doby na rozpočtové náklady nemocenské tak má marginální vliv.

Kompletní vyhodnocení přínosů a dopadů zrušení tzv. karenční doby zveřejníme, jakmile budou k dispozici čísla za měsíc červen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama