Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2019 11:14:49

Trestání mazání příspěvků na sociálních sítích

Trestání mazání příspěvků na sociálních sítích

Poslanec Václav Klaus mladší předložil spolu s jiným poslanci návrh změny trestního zákoníku, který zavádí trestnost mazání příspěvků na sociálních sítích provozovateli těchto sítí.

Václav Klause ml. bojuje za svobodu slova, což oceňuji. Nevidím však cestu trestního práva jako účinnou.Smysl má bojovat proti zneužívání postavení silnějšího vůči správcům velkých sociálních sítí. Většina velkých sociálních sítí má své správce v zahraničí, tedy mimo dosah našich represivních orgánů. Spíše než cesta trestního práva je vhodnější správní trestání. Peněžní pokutu lze vymoci, protože u nás mohou mít správci sociálních sítí příjmy z reklamy.Je pravdou, že uživatelé sociálních sítí musí souhlasit s podmínkami správců těchto sítí, ale tyto podmínky nesmí být výsledkem zneužití dominantního postavení silnějšího. Je to podobné, jako kdyby vodárny vnucovaly nevýhodné smlouvy pro spotřebitele s tím, že když nepodepíší, nepřipojí je k vodovodní síti. I zde má stát možnost, jak zneužití monopolního či dominantního postavení postihnout. Jsem zastáncem svobody slova. Omezit ji může jen zákon. Zásahy činěné správci sociálních sítí a nemající oporu v zákoně, vychází ze silnějšího postavení správce sítě vůči jednotlivým uživatelům a právo má chránit slabšího před zneužitím moci silnějším.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama