František Kopřiva

Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.10.2018 12:37:22 - Monika R.

Daně

Dobrý den, Piráti pořád tvrdí, jak má být vše transparentní a on-line. Navrhnete nějak rozkrýt, kam putují peníze z našich daní? Proč neexistuje nějaká databáze, ve které bych mohla hledat, kolik dostala třeba jaká organizace, kolik šlo třeba do zdravotnictví a komu nebo do školství apod. Děkuji za odpověď. Monika

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.10.2018 11:57:39 - František Kopřiva
 Dobrý den, 

částečně už databáze podobné takovým, jaké popisujete jsou, často na webu ministerstva financí. 
Nicméně:

a) Mají ještě hodně cesty předtím, než budou dostatečně přehledné.

b) Mnoho položek by si zasloužilo mnohem detailnější rozpis. Právě, že třeba je možné zjistit, kolik se zaplatilo, ale již ne komu. a podobné nedostatky. Podle Pirátů co nejdetalinější a nejpřehlednější rozklikávací rozpočet je velmi dobrým prvním krokem k odstraňování korupce a přihrávání pohledávek kamarádůmn politiků.

Nicméně aspoň trochu uspokojující aplikace je například zde, ale jak říkám, velkou přehlednost a velký detailu nečekejte: https://monitor.statnipokladna.cz/2017/statni-rozpocet/     

A proč to není? No, jak jsem psal výše, nemohli by se schovávat křivárny. Například na pražském magistrátě se nově budeme snažit prosadit, aby šel rozpočet rozkliknout v některých případech až na jednotlivé faktury.