Ing. Drahomír Jurajda, CSc.

důchodce na výměnku
  • BPP
  • Karlštejn
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2019 17:00:48

Logika a politické bláboly ved sdělovacích prostředcích

Logika a politické bláboly ved sdělovacích prostředcích

Stejně jako na vzdělání by všechny děti měly mít právo na kvalitní bezplatné stravování ve školách bez ohledu na finanční situaci rodičů. Námitky, že u dětí z dobře situovaných rodin by to bylo ve vztahu k chudým dětem nespravedlivé, postrádají logik

 

Logika a politické   bláboly ve sdělovacích prostředcích

Již delší dobu se v parlamentu i sdělovacích prostředcích rozvláčně probírají  problémy s obědy pro děti ve školách i to jaké řešení je spravedlivé a jaké ne a jak dlouho bude trvat, než se na tom naši „zodpovědní zákonodárci“ usnesou.  Zhruba 10 % dětí je vyřazováno z kolektivu tím, že jim, rodiče nemohou nebo (v případě asociálních živlů) nechtějí obědy ve školách platit.  Stejně jako na vzdělání by všechny děti měly mít právo na kvalitní bezplatné stravování ve školách bez ohledu na finanční situaci rodičů. Námitky, že u dětí z dobře situovaných rodin by to bylo ve vztahu k chudým dětem nespravedlivé, postrádají logiku.  Výuku  matematiky, češtiny a jiných předmětů mají všechny děti hrazenou  státem.  Jinou otázkou je, jak se na nákladech mají nepřímo podílet rodiče dětí.  To by se právě mělo řešit formou progresivního zdanění vysokých příjmů a selektivního zdanění bezdětných občanů,  o jehož prosazení se dnes již  krachující ČSSD ani nepokusila. Ve svém věku (81) si dovolím připomenout jednu epizodu ze života za minulého režimu.  Když jsem počátkem  šedesátých let minulého století  jako tehdy již vnímaný jako „starý mládenec“  ( 27 let)  zjistil, že má výplata je najednou poněkud nižší, můj šéf mne s úsměvem upozornil:  „Teď už holt  platíš tu staromládeneckou daň ve prospěch svých zodpovědnějších  spoluobčanů, kteří již zplodili a vychovávají pro naši společnost děti, které budou jednou pracovat, abys i ty měl ve stáří  z čeho brát penzi“.

Stejně nelogické argumenty o spravedlnosti se pronášely v nedávné minulosti, když se v parlamentu jednalo o přídavcích na děti a prosadilo administrativní   rozdělování  těchto přídavků podle příjmu rodičů.  Zplozením a  výchovou  dítěte  přispívá  rozvoji společnosti stejně chudý jako bohatý a všichni by měli být stejně oceněni.  To co pro chudého znamená citelné přilepšení pro rodinu, by pro bohatého  znamenalo jenom formální ocenění , jako např. velkou bonboniéru. Ovšem do společného zdroje ve státním rozpočtu  pro toto plošné  ocenění  by ti bohatší občané měli přispívat formou progresivního zdanění příjmů výrazně více než ti chudí. Prosadit ovšem funkční progresivní zdanění příjmů je pro naše „humánní politiky zřejmě neřešitelný problém.   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama