Ing. Jana Krutáková

  • STAN
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2018 0:27:00

Vláda přispívá k vylidňování venkova a svými návrhy v tom bude pokračovat

Vláda přispívá k vylidňování venkova a svými návrhy v tom bude pokračovat

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

 Vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně.

Ráda bych uvedla tři konkrétní důvody, proč budu hlasovat proti vyslovení důvěry druhé vládě Andreje Babiše. Nebudu mluvit o věcech hodnotových, o kterých hovořili již mí kolegové, a se kterými se zcela ztotožňuji. Zaměřím se na programové prohlášení z hlediska mé specializace, kterou je oblast životního prostředí a zemědělství.

Důvod první. Vláda přispívá k vylidňování venkova a svými návrhy v tom bude pokračovat. V programovém prohlášení se tvrdí, že budete podporovat malé farmáře. Přitom se bráníte zastropování dotací pro velké podniky a při hlasování o rozpočtu na tento rok jste přesunuli jednu miliardu korun pro agropotravinářský komplex, a to na úkor podpory venkova a lesního hospodářství. Co to znamená v praxi? Na dotace dosáhnou jen ti největší zemědělci, protože mají prostředky na kofinancování. Ti malí na dotace logicky nedosáhnou. Jejich podnikání bude ještě méně konkurenceschopné a dříve či později jim bude hrozit zánik.

Důvod druhý. Programové prohlášení říká, že vláda chce prosadit opatření proti suchu. Přitom se v něm nedočteme jediné zmínky o tom, že bude prosazovat opravdu účinná opatření, jako například hospodaření na menších půdních celcích tak, jak to z dobrého důvodu dělali naši předkové.

Hospodaření na obrovských lánech hustě osetých jediným druhem rostlin, typicky řepkou nebo kukuřicí, má kromě sucha i další konsekvence. Je to zejména negativní dopad na žijící živočichy. Na polích ošetřených průmyslovými hnojivy a pesticidy nenajdou dost potravy nebo padnou za oběť zemědělské technice.

Důvod třetí. Ve vládním programu není objasněna strategie vlády ohledně ochrany zemědělského půdního fondu. Ačkoliv je v programovém prohlášení možné se dočíst, že se bude vláda významně zasazovat o ochranu kvalitní půdy, v praxi pak dochází k tomu, že půda s nejvyšší bonitou je odprodána investorům, jejichž cílem není podpora malých zemědělců hospodařících na malých polích, ale výstavba průmyslových komplexů či jiných center. Argumentací z pohledu programu vlády je vyšší veřejný zájem. Ale v praxi to považuji za pouhou omluvu pro odprodej kvalitních pozemků z vlastnictví státu či obcí.

Vážená vládo, dokud nepřestanete chápat zemědělskou půdu, lesy a prostředí kolem nás obecně jen ekonomickou optikou jako zdroj, ze kterého je nutné získat co nejvíc peněz, mé svědomí mi nedovoluje pro udělení důvěry vlády hlasovat. Nejsem zarytá ekologická aktivistka, která by se přivazovala ke stromům, ale na rozdíl od vás si uvědomuji vážnost situace, v jaké se nacházíme, protože jsem v každodenním kontaktu s lidmi žijícími na venkově. V Praze to možná nevidíte, ale jižní Morava je skoro na suchu. Musíme se urychleně začít chovat tak, abychom toho my a naše děti později nelitovali. Uvědomte si, že půdu jsme nezískali od svých předků, ale vypůjčili jsme si ji od našich dětí a vnuků a měli bychom ji vrátit v dobré kondici.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama