Ing. Jana Krutáková

  • STAN
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.07.2019 12:41:51 - Ema Zenková

Jak je možné, že se kalamita s kůrovcem stupňuje a ne naopak?

Nehrozí, že budou další generace bez lesů? Jak je možné, že se tak přemnožil. Za to můžou politici, protože jste problém neřešili včas nebo kdo? A není současné sucho umocněno právě i tím, že jsou ve velkém káceny lesy, kde se voda přirozeně zadržuje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.08.2019 15:25:36 - Ing. Jana Krutáková
Hezký den paní Zenková, 


přemnožení kůrovce je nejen u nás, ale i třeba na Slovensku a Polsku dáno primárně dvěma věcmi – dlouhotrvajícím extrémním suchem a monokulturní povahou našich lesů. Jinými slovy, sucho, málo vody a fakt, že naše lesy tvoří hlavně smrky, velmi napomáhá k šíření kůrovcové kalamity.


Z toho důvodu dlouhodobě upozorňujeme na to, aby vláda přijala fungující opatření, kterými by se zvýšila schopnost naší krajiny zadržovat vodu. To je kromě vysazování dalších druh dřevin totiž jediné dlouhodobě udržitelné opatření, které kůrovce dokáže zastavit. Na některé z našich návrhů se můžete podívat zde: https://www.starostove-nezavisli.cz/info-a-media/tiskove-zpravy/stahnete-si-nas-balicek-proti-suchu nebo https://www.starostove-nezavisli.cz/info-a-media/tiskove-zpravy/spoustime-projekt-1000-a-1-cesta-pro-krajinu.


S pozdravem
Jana Krutáková