Ing. Jaroslav Holík

  • SPD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2020 16:36:00

Voda se nesmí stát artiklem tvorby zisku

Voda se nesmí stát artiklem tvorby zisku

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny 18. června 2020 k vodnímu zákonu

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, páni ministři, omlouvám se, vážené kolegyně, kolegové, dobrý den.

Jestli můžu, jenom v úvodu malinko zareaguji na slova svého předřečníka Petra Gazdíka, prostřednictvím pana předsedajícího. Petře, tady 40 let byl socialismus, tady ještě komunismus nebyl. Ale to jsem odbočil a teď se dostanu ke své vlastní zprávě.

Životadárnou tekutinou v lidském těle je krev. A stejnou funkci v přírodě zastává voda. Voda je základní podmínka života na této planetě Zemi. A pokud zdroje pitné vody zničíme, tak život na zemi zanikne. Já jsem ze Zlínského kraje a mnohdy mi připadá, že to děláme všechno přesně proto, jenom aby ten život zanikl. Minulý víkend jsem se účastnil pochodu u Uherského Ostrohu, kde v přirozeném akumulačním území má vzniknout štěrkovna. Stejný problém je v oblasti Holešova. Bývalé letiště je obrovské akumulační území vody, která stéká z Vizovických hor. A je tam průmyslová zóna, kde chceme postavit 51 fabrik. Lidi, my jsme se zbláznili! Ta zóna v současné době zásobuje 30 tis. lidí pitnou vodou. A její kapacita je zásobovat až 100 tis. lidí. Takže považuji ochranu vody jako naši prioritu a chtěl bych, aby ochrana vody byla zakotvena v zákoně. Aby tam bylo, že vědomé poškozování vodních zdrojů musí být posuzováno jako trestný čin. Voda se nesmí stát artiklem tvorby zisku a veškeré peníze, které získáme z distribuce vody, by měly být vráceny zase k ochraně vodních zdrojů. A nesmí končit na účtech překupníků.

Takže, dámy a pánové, jak už jsem jednou řekl, voda je strategická surovina a myslím si, že by se měla vrátit do rukou státu, že by ji stát měl zpětně vykoupit. Já nevidím důvod, proč si Čech musí českou vodu kupovat u zahraniční společnosti. Já vám tady ukážu jednu tabulku. (Děje se.) Je to, kolik peněz odchází za prodej české vody. Přiznám se, není to radostné čtení. Kdo chcete, dám vám ji k dispozici.

Takže, jestli můžu, rád bych se ještě jednou vrátil k tomuto zákonu a k těm mým myšlenkám, že vědomé poškozování vodních zdrojů musí být posuzováno jako trestný čin a že peníze, které z distribuce vody získáme, se musí zase do té vody vracet. Takže tím pádem vás všechny žádám o podporu svého pozměňovacího návrhu č. 5738, který načtu v podrobné rozpravě.

Já vám děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama