Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2015 21:04:00

Asijský kapitál do České republiky

Asijský kapitál do České republiky

V České republice dnes pochází 93% zahraničního kapitálu z Evropy a jen 4% z Asie. Za těchto okolností není třeba opovrhovat čínskými investicemi.

Spíše jde o racionální přístup k přímým zahraničním investicím, aby se tyto vztahy diversifikovaly a současně neprohlubovaly duální charakter domácí ekonomiky.

Když Miloš Zeman při návštěvě olomouckého kraje informoval veřejnost, že jednal s čínskou delegací, která chce nakupovat významné české podniky a investovat nemalé miliardy v ČR, vzbudil pozornost. Příliv přímých zahraničních investic (FDI, Foreign Direct Investment) je u nás už více jak dvě desítky let běžnou realitou.

Zde však jako by působily dozvuky prezidentovy nedávné ostře sledované návštěvy Číny, provázená prezentací Petra Kellnera i krtečka od Zdeňka Milera. Otázkou je ale proč by v ČR měl asijský kapitál chybět?

V devadesátých letech souvisela většina FDI do zemí střední a východní Evropy s velkou privatizací. Od konce minulého století je lákáme už do soukromého sektoru a na vlastní pobídkový systém. Objem poskytnutých investičních pobídek ve formě dotací a odpuštěných daní jde do desítek miliard Kč z veřejných peněz. S pohybem kapitálu souvisí i otázky mezinárodního daňového plánování a mimotržně deklarovaných cen.

K roku 2013 dosáhl objem kumulovaných FDI v ČR 2, 67 bilionu korun. Z toho 27% jsou to investice holandské, 14% rakouské a 11% německé. Jen pomalu narůstají investice z Asie, nejvíce korejské (2,5%) a japonské (1,1%). Čínští investoři tu dosud byly doslova jen ve stopovém množství. V zahraničně obchodní bilanci ČR představuje ČLR dosud pouhých 5%. Přitom ČLR e stává ekonomickou supervelmocí a obchodní i investiční partnerství s ní by mělo být vnímáno jako strategická záležitost. Debata o lidských právech by neměla znamenat, že toto přestaneme vnímat.

FDI obecně přinášejí do ekonomiky finance, technologie či know how. Mohou zvýšit produktivnost, exportní výkon a vytvářet pracovní místa. Vlastnická kontrola firmy ale znamená, že při rozdělení zisku může dát přednost výplatě dividend před reinvestováním. Zahraniční investor se může změřit na rychlou obrátku kapitálu, na levné montovny kde je nízká přidaná hodnota. Zájmem investora může ale být i tzv. nepřátelské převzetí s úmyslem utlumit výrobu a obsadit trh vlastními výrobky. U joint venture a projektů opřených o investiční pobídky záleží na konečné smlouvě.

V globální éře pohyb kapitálu obecně roste. Izolacionismus v době globalizace není řešení. Bojovat apriori s přílivem investic jen proto že jsou čínský postrádá už zcela racionální argumentaci. V Olomouci byla zmíněna slavná kopřivnická Tatru a žďárský ŽĎAS, který je součástí skupiny Žieleziarne Podbrezová Group. Tady se musí vyjádřit především soukromí majitelé těchto firem. Číňané už ostatně u nás nakupovali - např. v Praze od PPF koupili kancelářskou budovu v Holešovicích, nebo v Brně koupili firmu na výrobu turbin, EKOL.

ČR patří v mezinárodním srovnání mezi přední země střední a východní Evropy z hlediska přílivu i zásoby přímých zahraničních investic. Otázkou samozřejmě je jak je v malé a otevřené ekonomice vůbec mít nějakou kontrolu nad vývojem národního hospodářství a předcházet přílišným transferům národního bohatství do zahraničí. Aby naši zahraniční investor byl v hostitelské ekonomice pomocník a partner a ne pán. Chybou také je, když firmy zinkasují podporu, ale české ekonomice to nedostatečně vrátí.

S tím souvisí úkol, aby domácí investor měl šanci na rovnoprávné postavení a nevznikala tzv. duální ekonomika kde vedle zahraničích firem ty domácí jen zaostávají. Z hlediska růstu reálné hrubé přidané hodnoty zahraniční podniky u nás vykazovaly výrazně vyšší růst téměř ve všech odvětvích ve srovnání s domácími podniky. Projevy duální ekonomiky jsou v ČR patrné u výroby automobilů, zpracování ropy, výroba chemických výrobků. Aby z přílivu zahraničních investic profitovaly co možná nejvíce také české firmy, existují programy na podporu subdodavatelů (což ovšem utvrzuje obslužný charakter českých firem).

Pokud dosud je 87% zahraničních investic v ČR ze zemí EU, nyní se o Prahu zajímá i asijští investoři. Čínský kapitál se zajímá i o „náš“ finanční sektor. Nová komerční banka musí projít licenčním řízením ale s tím se nepochybně Číňané vypořádají. Mohou také vlastnicky vstupovat do již existujících finančních domů (jako se již stalo v případě slovenské J&T). Pobočku chce u nás zřídit Bank of China, což je globálně osmá největší banka a chystá se k nám i další velká čínská banka CCB (China Construction Bank). Nabídky juanových úvěrů mohou usnadnit vstup na čínský trh.

Podle šetření CVVM z počátku roku nevidí lidé v ČLR hrozbu a vztahy má za dobré 64% naší populace Není důvodu proč u nás děsit lidi expanzí čínských investorů – chce to hlavně racionální přístup. Co nám pomůže přivítejme, rizika omezujme. škodit Budovat silné české firmy je na nás. Ale zahraničním investicím se nevyhýbejme. Diversifikace našich vnějších ekonomických vazeb myslím k takovým racionálním přístupům patří.

Publikováno na www.denikreferendum.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama