Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2011 9:17:24

Proč se ČR brání zdanění horkého kapitálu?

Proč se ČR brání zdanění horkého kapitálu?

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a stínového ministra pro resort financí Jiřího Dolejše k návrhu na zavedení eurodaně na finanční transakce.

Žijeme dnes ve světě finančních turbulencí a splaskávajících umělých cenových bublin. Nedávná krize upozornila na problém kvality regulace finačního sektoru a donutila k aktivitě nadnárodní instituce, které ještě donedávna byly klidné.

 Pumpování nemalých objemů peněz do záchrany velkých firem nakažených „toxickými" aktivy sice chrání světovou ekonomiku před hrozbou rozkladného domino efektu, ale rozděluje sanaci nespravedlivě. Nakonec to totiž končí u daňového poplatníka. Z jeho pohledu politika znárodňování ztrát a privatizace zisků rozhodně není spravedlivá.

 Mají-li banky za tuto svou sanaci něco vracet do společného měšce, tak pokud není na pořadu dne jejich výraznější strategická kontrola státem, tak přicházejí v úvahu jenom dodatečné daně. Odvahu k tomuto kroku našla znejistělá EU, která v Evropské komisi i v Evropském parlamentu podporuje myšlenku daně na finanční transakce.

 EU spojila tento návrh s návrhem nové rozpočtové perspektivy na léta 2014-2020. Měl by to vlastně být příjem do evropského rozpočtu, protože jeho vlastní příjmy (zejména cla) dlouhodobě klesají. Šlo by tedy o jakýsi druh eurodaně, která by se vybírala na území EU a její výnos by směřoval do rozpočtu EU. Na rozdíl od tohoto návrhu, tj.na daň z finančních transakcí, jsou další návrhy na vznik eurodaně (např. uhlíkové daně z emisí, celounijní podíl na DPH či zdanění letecké dopravy) nepřijatelné.

 Návrh daně z finančních transakcí se inspiroval tzv. Tobinovou daní, se kterou přišel prof. Tobin již před 40 lety jako s nástrojem na mezinárodní regulaci spekulativního kapitálu. Dohoda na zavedení této daně je ve světovém měřítku v nedohlednu. Nyní se rýsuje šance, že by byla zavedena alespoň na území EU.

 Pochopitelně, že tento projekt narazil zejména u finančního kapitálu. Jeho zástupci argumentují tím, že další daň zmrazí úvěrovou angažovanost bank, znevýhodní Evropu oproti zbytku světa a bude nutit banky, aby si tyto dodatečné náklady rozúčtovaly svým klientům. Nebo straší, že by banky začaly utíkat mimo území EU.. Významná část evropských zemí ale vnímá, že by to byl zajímavý příspěvek evropských bank k ozdravení evropské ekonomiky, na němž by ostatně mělo záležet i bankovnímu sektoru. Na území EU by mohl činit výnos této daně cca 50 miliard eur.

 Česká pravice se v tomto případě opět vychýlila z evropského trendu a jednoznačně se přidala ke kritické argumentaci finančníků - chce na všech frontách bojovat proti tomuto plánu EU. Vláda Petra Nečase chce zdanit pouze občany, zdanit banky se bojí. A může to skutečně Evropské unii, která je v tomto případě realističtější, svými ideologicky „čistými" přístupy zkomplikovat - nová eurodaň by totiž vyžadovala jednomyslný souhlas všech členských zemí EU.

 Apriorně odmítavé stanovisko ale není na místě. Diskuse v zahraničí je pestřejší. A na bankovní poplatky klientům působí konkurenční tlak, lze přidat i regulaci. A pokud jde o proceduru schvalování - pokud by tento odvod nebyl klasifikován jako daň, ale jako zvláštní platba, tak existuje právní názor, že by návrh mohl být projednán většinově.

 Pokud se naše pravice bojí tohoto tématu, je na místě otázka, zda uvažuje v zájmu všech občanů ČR, a nebo jen v mantinelech úzkých zájmů některých ekonomických skupin. Mnohamiliardové transfery z bank na našem území jejich zahraničním matkám i během krize jsou přece dostatečně známým faktem.

 Jiří Dolejš, poslanec PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama