Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2011 13:36:17

Kocovina české politiky šancí pro ČSSD

Kocovina české politiky šancí pro ČSSD

Česká společnost, bombardovaná dnes a denně novými kauzami a kauzičkami vládních politiků a téměř všemi odsuzovanými reformami se posunuje do nové fáze. Její začátek vidím v sobotě 21. května a demonstraci na Václavském náměstí.

 I méně pozorní čtenáři internetových diskusí jistě zaregistrovali zvýšený počet podnětů k demonstraci. Prosté naštvání lidí se začíná transformovat v otevřenou revoltu. 10. června bychom se měli dozvědět konečné stanovisko dopravních odborů na železnici, zda zastaví vlaky. Odboráři hovoří dokonce o blokádách, ovšem vláda mezitím chladí šampaňské a její členové se vzájemně plácají po ramenou, jak jsou dobří a reformní a lidé hloupí, potřebu reforem nechápající. Drakonické reformy premiéra Topolánka vypadají z dnešního pohledu až „sociálně demokraticky.“ Chce se mi až říci - promiň, Mirku! Vláda nechápe, že ekonomická efektivita a sociální spravedlnost nejsou vůči sobě navzájem v protikladu. Tato vláda, zjednodušeně řečeno, představuje mix toho nejhoršího z poloviny let devadesátých a nejasociálnějšího z první dekády 21. století. Tato politika pro otrlé by ale měla mít svoji důvěryhodnou alternativu!

Tou by měla přirozeně být politika sociální demokracie, i když dnes tomu tak ani zdaleka není. Právě ona se nesnaží dělat, slovy Tonyho Blaira - tribal party politics - tedy politiku výhodnou pouze pro své skupiny voličů, ale prosazuje opatření prospěšná pro všechny. ČSSD vždy byla autentickou stranou pro střední a nižší třídy a tím, skrze zvýšenou poptávku, také posilující podnikatele. Připomínám, že to bylo za vlád sociální demokracie, kdy v naší zemi geometrickou řadou stoupal počet živnostníků. A nešlo přitom o tisíce, ale o statisíce nových živnostníků.

Největším úkolem nového předsedy sociální demokracie a jeho týmu ve vedení strany nepochybně bude mobilizace a zintenzivnění práce nové stínové vlády, odborných komisí a mluvčích pro jednotlivé oblasti. Na čase je také zacílení komunikace strany na mladší věkové kategorie a intelektuální elitu, což se částečně začíná dařit. Právě ona komunikace tvoří podle bývalého prezidenta USA Billa Clintona padesát procent v bitvě jménem politika. Sociální demokracie má stále velkou rezervu ve vysvětlování, že je to právě ona, ta správná politická strana, která pomáhá těm dole a ve středu společenského sociálního spektra nahoru. Ne jako současná vládní garnitura – směrem na chodník!

Nacházíme se tedy v době, kdy absence věrohodné alternativy může vést ke ztrátě zájmu lidí o politiku jako takovou. Pokud jsou lidi zklamaní z aktuální politické reprezentace, měli by vzhlížet s nadějí k jiné. Pokud ale sociální demokracie nebude předkládat své varianty řešení problémů života naší společnosti, budou je předkládat jiní - tentokrát ale ti extrémní z obou pólů pomyslného politického spektra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama