Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2011 17:32:26

Véčkařské on-line volby inspirací pro sociální demokracii?

Véčkařské on-line volby inspirací pro sociální demokracii?

V posledním roce jsme se snad poprvé v historii české politiky setkali s institutem přímé demokracie v rámci činnosti politických stran.

Nositelem myšlenky byly, z dnešního pohledu paradoxně, Věci veřejné. Právě ony přivedly do praxe, do té doby pouze teoretický koncept. Začaly tomu říkat vnitrostranické referendum. Odborná i laická veřejnost jásala. Konečně přišla strana, ve které nerozhoduje úzká skupinka bafuňářů, ale vedení reflektuje a dokonce i zohledňuje stanoviska každého jednoho člena a příznivce strany.

Po tom, co se objevila nahrávka z „mejdanu VV“ však politologové zaplakali. Samotní členové nejužšího vedení VV se zde přiznali k manipulování s výsledky dílčích hlasování a důsledkem tak byla obrovská deziluze a téměř zavrhnutí této metody vnitrostranického rozhodování.

To byla velmi špatná zpráva pro nás všechny, kdo jsme příznivci přímé demokracie v rozhodovacích stranických procedurách. Osvojení si přímé volby na všech úrovních by dle mého názoru mělo být úkolem číslo jedna v oblasti rozvoje stranického života v ČSSD. Musí dojít k plné rehabilitaci tohoto rozhodovacího procesu. Každý člen musí mít možnost spoluvytvářet kandidátky i vyjadřovat se ke klíčovým otázkám dalšího směřování partaje.

Sociální demokracie jako bytostně demokratická strana musí do své DNA dostat geny přímé volby. Předseda okresní organizace, krajské organizace a samozřejmě i samotný předseda sociální demokracie, ti všichni musí být generováni na základě signálu vyslaného širokou členskou základnou!

Trvám na tom, že výsledkem by byl, i přes mnohé „transakční náklady“ spojené se zaváděním tohoto mechanismu, politický subjekt, který by přilákal mnohem více straníků a příznivců. Tím by se implikativně mohla vyřešit i vleklá personální krize ČSSD, stejně jako dalších politických stran, jež by se rozhodly podobně.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama