Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2013 21:17:42

Diktování cen piva a limonády není správná cesta v boji proti alkoholismu

Diktování cen piva a limonády není správná cesta v boji proti alkoholismu

Nemyslím si, že opatření jako povinnost restaurací nabízet minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický přispěje k boji proti konzumaci alkoholu mladistvými

Plně podporuji snahu Ministerstva zdravotnictví zvýšit ochranu dětí před alkoholem a tabákem.  Dnes představený návrh však přináší několik problematických opatření, která by bylo vhodné jasněji zdůvodnit. Například povinnost restaurací nabízet minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický zasahuje podle mě až příliš do svobody podnikání, navíc s nejistým přínosem.

Zcela na místě je zpřísnění sankcí za prodej alkoholu a cigaret mladistvým, účinnější kontrola provozoven nebo třeba zamezení prodeje těchto výrobků mladistvým prostřednictvím automatů, zásilkového prodeje a podobně. S čím však nemohu souhlasit, je snaha ministerstva pomocí zákona diktovat majitelům restaurací, jestli mají mít levnější pivo nebo limonádu. To je otázka jejich ekonomické rozvahy. Takto by byli nuceni buďto nealkoholické nápoje dotovat ze svého nebo zdražit ty alkoholické, což by vedlo k nárůstu cen. A to v situaci krize, kdy už teď řada restaurací doslova balancuje na hranici přežití. Proto si myslím, že zamezení přístupu mladistvých k alkoholu by mělo být řešeno důslednou kontrolou zákazu prodeje a tvrdými sankcemi za jeho porušení spíš, než nesmyslnou regulací cen s nejistým přínosem, zato s jasnými riziky pro provozovatele restaurací.

Taktéž plošný zákaz kouření v restauracích považuji za až příliš přísný. Samozřejmě v restauracích, kde se podává jídlo, je takové opatření pochopitelné. Ne už tak v hospodách, kam se chodí na přátelské posezení u piva. Provozovatelům by měla být ponechána určitá míra volnosti v tom, na jaký typ klientely chtějí cílit, samozřejmě za předpokladu, že bude dostatečně zajištěna ochrana personálu, zákaz vstupu mladistvých atd. Proto jsem velmi zvědav na konkrétní znění návrhu.

Je třeba si uvědomit, že alkohol i cigarety jsou v České republice legální a dokud takové budou, je samozřejmě možné a potřebné jejich užívání regulovat, ovšem v rozumné míře tak, aby to nepředstavovalo neúnosnou zátěž pro podnikatele a pouze tam, kde to skutečně veřejnost obtěžuje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama