Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2020 22:36:00

Co přijímací zkoušky, když školy do prázdnin neotevřou?

Co přijímací zkoušky, když školy do prázdnin neotevřou?

Projev na 18. schůzi Senátu dne 25. 3. 2020 k návrhu zákona o zvláštních pravidlech pro přijímání k některým druhům vzdělávání a k jejich ukončování ve školním roce 2019/2020

Dobrý den, vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ústavněprávní výbor se dnes poměrně podrobně zabýval návrhem tohoto zákona, za přítomnosti pana ministra a jeho nejbližších spolupracovníků. Především se diskutovala druhá část návrhu zákona, kde jsou takové tři trošku kontroverzní body, o všech se pan ministr zmínil. Jednak pojem přijímací zkoušky, v případě, že se školy neotevřou již vůbec v letošním školním roce. Ústavněprávní výbor také v diskusi se dotazoval ministerstva, jestli by přece jen nebylo lepší řešení obdobné, jako to je u maturantů, aby v případě, že se školy neotevřou k 1. červnu, nebylo určováno přijetí žáků podle rozvrhu, tedy podle prospěchu, podle dalších kritérií, příp. podle losu u přecpaných škol, protože by došlo k vyřešení této záležitosti úředně, losem, zatímco v případě, že tato situace nastane, tak se budou konat přijímací zkoušky až v září.

Druhý takový kontroverzní bod, to byla právě nemožnost podat odvolání, což byl bod, který nejvíce ústavněprávní výbor ze své podstaty zajímal, neboť se jedná o správní řízení, je to docela takové tvrdé oznámení. Pan ministr tady vysvětloval, vysvětloval to i na výboru, že v tom případě může udělat autoremeduru, ředitel školy, nové rozhodnutí. Možná, že by bylo dobré, kdyby pan ministr řekl na mikrofon i konkrétní paragraf, podle kterého to bylo, jestli se jedná o § 101 b) správního řádu, jestli se za žádost považuje přihláška.

A třetí takový bod, který je sporný, ten praví, že může dělat pouze ty jedny přijímací zkoušky.

V dalších částech byl soulad, ta situace je složitá, to všichni chápeme, jsme názoru toho jako ústavněprávní výbor , že celkově řešení ze strany ministerstva je připraveno dobře. Navíc jsme přivítali tu věc, že v Poslanecké sněmovně došlo k převodu vyhodnocování společné části ze škol na centrum, což dělá Cermat, že to i přímo na jednání Poslanecké sněmovny pan ministr podpořil.

Výsledkem ústavněprávního výboru je usnesení, které bylo přijato jednomyslně, že ústavněprávní výbor doporučuje Senátu PČR schválit projednávaný návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou PČR. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama